Till innehåll på sidan

Statens fastighetsverk som hyresvärd

Skriftlig fråga 2003/04:1214 av Adelsohn Liljeroth, Lena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-14
Anmäld
2004-05-18
Besvarad
2004-05-19
Svar anmält
2004-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 maj

Fråga 2003/04:1214

av Lena Adelsohn Liljeroth (m) till finansminister Bosse Ringholm om Statens fastighetsverk som hyresvärd

Statens fastighetsverk är enligt sin egen hemsida den största förvaltaren av statligt ägda kulturfastigheter. Men hur sköter verket egentligen sina uppgifter? Alltfler av dessa kulturfastigheters ledning och personal uttrycker nu öppet sitt missnöje.

Kungliga Operan i Stockholm är det senaste exemplet. Det handlar om ventilationsproblem och ärendet har inte kunnat lösas i vanliga förhandlingar, utan måste avgöras i tingsrätten. Nordiska museet har likaså haft stora problem att komma överens med Statens fastighetsverk när det gäller hyressättning, ombyggnad och renovering. Även här är en extern jurist inkopplad. Nationalmuseum kan vittna om problem med mögel, asbest, läckage och nonchalant bemötande från Statens fastighetsverk. Museets chef ställer sig nu själv frågan om huset ens går att rädda! Statens Fastighetsverk hade det yttersta ansvaret för bygget av Moderna Museet samt dess renovering, som bland annat berodde på mögelproblem. Denna renovering spräckte alla ekonomiska ramar; från början talades det om en kostnad på 50@100 miljoner kronor. Slutnotan blev 334 miljoner skattekronor. Armémuseum genomförde, med Statens fastighetsverks bistånd, en omfattande renovering för ett par år sedan. Nu är det dags igen. Fastighetsverket hade "missat" ventilationsproblemen. Armémuseum måste till hösten därför stänga delar av sina utställningar.

Jag vill därför fråga finansminister Bosse Ringholm vad han ämnar göra åt Statens fastighetsverks förvaltning av våra kulturfastigheter.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1214 besvarad av

den 19 maj

Svar på frågorna 2003/04:1214 om Statens fastighetsverk som hyresvärd och 1215 om skötseln av museibyggnader

Finansminister Bosse Ringholm

Lena Adelsohn Liljeroth har frågat mig vad jag ämnar göra åt Statens fastighetsverks förvaltning av våra kulturfastigheter och vidare frågat kulturministern vad hon avser att göra med anledning av vissa problem i museibyggnader. Då Statens fastighetsverk sorterar under Finansdepartementet avser detta svar båda frågorna.

Statens fastighetsverk (SFV) har tilldelats merparten av statens bestånd av fastigheter som anses tillhöra det nationella kulturarvet. Det primära syftet med att samla detta särskilda bestånd i en myndighet var att denna aktör då kunde bli specialist just på våra nationella fastighetsklenoder och beakta deras särart. Beståndet skiljer sig också en del jämfört med annan fastighetsförvaltning beroende på att byggnaderna kräver ett omfattande underhåll.

Sedan SFV bildades 1993 har beståndet avsevärt förbättrats. Under de inledande åren, fram till och med 1997, hade SFV mycket höga kostnader för underhållet av de inrikes fastigheterna vilket finns dokumenterat i den nyligen avlämnade utredningen om hyressättning av vissa ändamålsfastigheter (SOU 2004:28). Anledningen var att man i samband med avvecklingen av Kungl. Byggnadsstyrelsen identifierade stora underhållsbehov som det var nödvändigt att åtgärda.

Regeringen beslutade i september 2001 att fem äldre huvudbyggnader som i hög grad formats för sitt ändamål och kommit att bli symboler för respektive kulturinstitutions verksamhet skulle erbjudas en kostnadsbaserad hyra. Enbart i ett fall har parterna kunnat komma överens om ett nytt hyresavtal. Detta är allvarligt och har resulterat i att SFV inte haft resurser att underhålla dessa byggnader på ett erforderligt sätt.

Det är riktigt att Moderna museets renovering har blivit väsentligt dyrare än vad som först beräknades. Detta beror främst på att SFV under arbetets gång fann fler fel och brister än vad de tidigare prognoserna beräknades på. Summan ca 334 miljoner kronor inbegriper utöver själva renoveringen även kostnader för hyra av ersättningslokaler åt museet under tiden byggnaden sanerades samt evakueringskostnader.

SFV genomför på regeringens uppdrag återkommande hyresgästenkäter. Detta sker genom att ett marknadsundersökningsföretag skickar ut hyresgästsenkäter och analyserar dessa. Resultatet är ett nöjdkundindex (NKI), och som i fastighetsbranschen är den vedertagna metoden för att undersöka kundernas belåtenhet med hyresvärden. I fastighetsbranschen är genomsnittet 64 på en 100-gradig skala. SFV:s NKI är 72, vilket är mycket högt och helt klart jämförbart med de bästa i branschen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.