Statens biografbyrå

Skriftlig fråga 2003/04:867 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-08
Anmäld
2004-03-09
Besvarad
2004-03-17
Svar anmält
2004-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga 2003/04:867

av Hans Backman (fp) till kulturminister Marita Ulvskog om Statens biografbyrå

Statens biografbyrås direktör Gunnel Arrbäck har uttryckt en önskan om att en oberoende statlig utredning bör tillsättas för att utreda om Statens biografbyrå borde avskaffas. Arrbäck anser att Statens biografbyrå har spelat ut sin roll och att den rent principiellt inte har någon legitimitet i ett land med den starka yttrandefrihetstradition som Sverige har. Arrbäck ger två huvudsakliga skäl till varför biografbyrån borde avskaffas.

Det ena är att vi har ett förbud mot censur i Sverige. Inga andra medier förhandsgranskas, och det är därför svårt att se varför film ska censureras. Frågan är om vi verkligen behöver skydda vuxna från innehållet i vissa filmer.

Det andra skälet är att vi i dag har en uppsjö av medier @ som DVD, Internet och satellit-TV @ där man också kan se film, och inget av dessa medier har belagts med censur. Därför borde biograffilmen, som utgör en liten aspekt av medieutbudet, inte censureras.

Arrbäck vänder sig alltså i första hand mot vuxencensuren, det vill säga att vuxna kan förhindras att se film eller delar av film för att en statlig institution bestämmer.

Med anledning av vad som ovan anförts vill jag fråga om kulturministern avser att ta initiativ till att det startas en statlig utredning för att utreda om i första hand Statens biografbyrås vuxencensurverksamhet borde avskaffas.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:867 besvarad av

den 17 mars

Svar på fråga 2003/04:867 om Statens biografbyrå

Kulturminister Marita Ulvskog

Hans Backman har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att det startas en statlig utredning för att utreda om i första hand Statens biografbyrås vuxencensurverksamhet borde avskaffas.

Som bakgrund till sin fråga redovisar Hans Backman att Biografbyråns direktör har uttryckt en önskan om att en oberoende statlig utredning bör tillsättas för att utreda om byrån borde avskaffas. Biografbyrån är den myndighet som bedömer filmer och videogram enligt lagen (1990:886) om granskning och kontroll av filmer och videogram (granskningslagen). Det kan noteras att Biografbyrån inte har framfört något önskemål av det slag Hans Backman nämner till Kulturdepartementet.

Som Hans Backman påpekar har vi ett förbud mot förhandsgranskning och censur i Sverige. Censurförbudet gäller för alla tryckta medier och i stort sett alla rörliga bildmedier. När det gäller filmer och videogram som ska visas offentligt finns dock ett undantag. Införandet av filmcensur går tillbaka till 1911, och motiverades med den starkare påverkan som rörliga bilder kunde antas ha i jämförelse med tryckta skrifter.

Bestämmelser som styr dagens filmgranskning finns i granskningslagen. I propositionen Våldsskildringar i rörliga bilder (prop. 1989/90:70), som föregick granskningslagen, berördes frågan om förhandsgranskning av videogram som tillhandahålls för den privata marknaden. Det uttalades i propositionen att varje möjlighet till censur kräver utomordentligt starka skäl, och sådana skäl ansågs endast finnas i fråga om filmer och videogram som ska visas offentligt.

Det här betyder inte att det är tillåtet att visa vad som helst i övriga medier. När det gäller till exempel videofilmer för privat bruk och andra rörliga bildmedier finns det möjlighet att ingripa i efterhand mot sådant innehåll som utgör yttrandefrihetsbrott, till exempel olaga våldsskildring. När det gäller radio- och TV-sändningar finns det dessutom bestämmelser i radio- och TV-lagen (1996:844) om sändningarnas innehåll.

En del av målet för mediepolitiken är att motverka skadliga inslag i massmedierna. Regeringens uppfattning är att lagstiftningen kring filmcensur alltjämt fyller en viktig funktion, både som en markering från samhällets sida när det gäller vad som är acceptabelt att visa offentligt och som en motvikt mot utvecklingen av våldsinslagen i medierna. Jag har därför inte för avsikt att initiera någon utredning om vuxencensurens avskaffande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.