Statens avtal med Gävle kommun

Skriftlig fråga 2021/22:832 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-01-19
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Sista svarsdatum
2022-01-26
Svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverkets förslag på transportplan som presenterades i slutet av förra året nedprioriterar planerade infrastruktursatsningar i Gävleborgs län och bryter avtal mellan staten och Gävle kommun.

Förslaget innebär att den stora satsningen på dubbelspårig Ostkustbana med flytt av godsbangård och en ny station i Gävle skjuts på framtiden. Sedan år 2017 finns det ett avtal mellan stat och Gävle kommun. Kommunen ska säkerställa att 6 000 bostäder uppförs i stationsnära Näringen, ett arbete som fortskrider som planerat, parallellt med att staten genomför dubbelspårig Ostkustbana. Att staten nu, genom Trafikverkets förslag på transportplan, ser ut att bryta avtalet är mycket oroväckande.

Gävle kommuns socialdemokratiska kommunstyrelseordförande Åsa Wiklund Lång krävde den 18 januari att Trafikverkets planer ska rivas upp av regeringen. I Gefle Dagblad kommenterade Wiklund Lång enligt följande: Det här förslaget duger inte och förändrar våra förutsättningar fundamentalt, jag förväntar mig att regeringen fattar ett annat beslut. Flera viktiga satsningar flyttas fram i flera år och Gävles läge påverkar inte bara Gävle utan hela Sverige

I samma artikel framgår även följande: Wiklund Lång pekar bland annat på att tre olika spår möts i Gävle: Ostkustbanan, Stambanan och Bergslagsbanan. I dag måste all trafik passera Gävle stations blott fyra spår och det uppstår vad hon kallar en getingmidja som gör att hela trafiken stoppas upp.

Enligt Transportföretagens analys har Gävleborgs län sämst statliga vägar i landet. Nu nedprioriteras även planerade järnvägssatsningar, vilket riskerar leda till att Gävleborgs län dessutom får landets sämsta järnväg. Om staten väljer att avbryta avtalet kommer konsekvenserna för länet att bli stora.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att säkerställa att avtalet mellan Gävle kommun och staten efterlevs?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:832 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/00169 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:832 av Lars Beckman (M)
Statens avtal med Gävle kommun

Lars Beckman har frågat mig om jag avser att säkerställa att avtalet mellan Gävle kommun och staten efterlevs.

Frågan syftar på det avtal som ingicks i december 2017 avseende bostadsbyggande i Gävle. Bakgrunden till avtalet var att regeringen november 2016 beslutade att uppdra åt en samordnare att identifiera en eller flera kommuner där det finns framtagna planer på samlade exploateringar för en större mängd bostäder, men där planerna av något skäl inte kan genomföras. I samordnarens uppdrag ingick också att identifiera områden som inte finns med i befintliga planer, men där det på längre sikt finns möjlighet till helt nya större bostadsexploateringar.

Samordnaren ingick överenskommelser med fyra kommuner avseende större bostadsexploateringar och planberedskap.

Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Gävleborgs län att fr.o.m. den 1 januari 2021 följa upp överenskommelsen med Gävle kommun och Region Gävleborg.

Regeringen mottog nyligen Trafikverkets förslag till nationell plan för 2022–2033. Hur den slutliga planen kommer att se ut planerar regeringen att fatta beslut om under våren 2022.

Stockholm den 9 februari 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.