Till innehåll på sidan

statens ansvar för SAS ur ett näringspolitiskt perspektiv

Skriftlig fråga 2000/01:712 av Rådhström, Jan-Evert (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-14
Anmäld
2001-02-20
Besvarad
2001-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 februari

Fråga 2000/01:712

av Jan-Evert Rådhström (m) till näringsminister Björn Rosengren om statens ansvar för SAS ur ett näringspolitiskt perspektiv

I Värmland finns många industrier med internationella kunder. Värmland har en förnämlig flygplats med reguljära förbindelser såväl mot Stockholm som Köpenhamn. Det räcker dock inte med en bra flygplats. Kunderna tappar förtroendet för flygplatsen om inte flygtrafiken fungerar. Det som gör situationen så bekymmersam i Karlstad är SAS problem med sina nyinköpta Dash Q400 plan. På knappt ett år har över 60 flygningar blivit inställda på grund av tekniska fel på dessa plan, förseningar inte inräknade. Detta drabbar både kunder och flygplatspersonal. Skyddsombudet på Karlstad flygplats ser så allvarligt på problemet att flygplatsen kan tvingas stänga. En viktig aspekt är hur värmländskt näringsliv uppfattas på den internationella arenan. När värmländska företrädare uteblir från viktiga möten ute i världen är det företagen som mister förtroende och inte SAS, vilka är den egentliga orsaken. När kunder ska besöka Värmland och flyget är inställt väcker även detta irritation. Värmlands handelskammare, kommuner och turism har gjort stora satsningar på att marknadsföra Värmland som en region i Europas centrum genom goda transportmöjligheter, vilket är något som inte längre gäller. Gjorda satsningarna går förlorade och det kommer att kosta mycket att återupprätta förtroendet igen. Svenska staten är största ägaren i SAS och bör som sådan ha en strategi för hur den situation som flyget i Värmland befinner sig i ska undvikas.

Vad avser näringsministern vidta för åtgärder för att SAS:s problem inte ska få återverkningar på värmländskt näringsliv?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:712 besvarad av

den 21 februari

Svar på fråga 2000/01:712 om statens ansvar för SAS ur ett näringspolitiskt perspektiv

Näringsminister Björn Rosengren

Jan-Evert Rådhström har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att SAS tekniska problem med en viss flygplanstyp inte ska få återverkningar på värmländskt näringsliv.

Låt mig inleda med att erinra om att SAS-konsortiet inte enbart är en svensk angelägenhet. SAS är noterat på såväl den svenska, danska som norska börsen och den svenska statens andel av SAS-konsortiet är drygt 21 %. Verksamheten i SAS-konsortiet, liksom i andra marknadsnoterade bolag, bedrivs efter sunda affärsmässiga principer och syftar till att på bästa sätt skapa värde för samtliga aktieägare. Samtidigt kan det konstateras att säkerhetsaspekten för passagerarna alltid prioriteras främst.

När det gäller de problem som SAS haft med sina nyinköpta Dash Q400-plan så vet jag att man från företagets sida ser mycket allvarligt på frågan och att det sedan ett halvår tillbaka pågår ett intensivt arbete tillsammans med tillverkaren Bombardier för att åstadkomma åtgärder för att eliminera de mindre brister som identifierats. För Bombardier och SAS har detta självfallet högsta prioritet. Sedan förra veckan finns dessutom särskilda tekniska specialister i Karlstad som extra stöd i arbetet.

Jag kan således konstatera att SAS arbetar intensivt för att lösa det uppkomna problemet och enligt vad jag erfarit har förbättringar konstaterats under de senaste dagarna avseende flygplanets tillförlitlighet. Några åtgärder från min sida i denna fråga är inte aktuella.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.