statens ansvar för lärarna

Skriftlig fråga 2003/04:604 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-23
Anmäld
2004-01-23
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2003/04:604

av Sten Tolgfors (m) till utbildningsminister Thomas Östros om statens ansvar för lärarna

Inför kommunaliseringen av skolan framfördes farhågor om att karriärs- och utvecklingsmöjligheter för lärarna skulle begränsas.

Staten sköt över ansvaret på kommunerna utan att kompensera fullt ut.

Nu tar debatten åter fart och forskare, professorer och lärare tycker inte att kommunerna tar ansvar för sin personal i skolan. Dagens struktur rymmer få karriärtjänster. Forskningsutrymmet på lärarhögskolorna är ynkligt.

Ett aktuellt förslag att komma till rätta med det är att inrätta en ny befattning som lexolog i kommunen för lärare som ska hålla reda på läsforskningen, delta i konferenser, importera kunskap och läsa facktidskrifter så att de blir riktiga experter. De kan sedan göra ordentliga pedagogiska utredningar och ge råd och vägledning till de övriga lärarna i kommunen.

Regeringen lämnade lärarna till kommunerna men har i och med medelstilldelning och formkrav på lärarutbildning ändå behållit en stor del av makten.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att avlägsna de regler som hindrar och begränsar lärarutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:604 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:604 om statens ansvar för lärarna

Utbildningsminister Thomas Östros

Sten Tolgfors har ställt en fråga till mig om lärares karriär- och utvecklingsmöjligheter.

Lärares karriär- och utvecklingsmöjligheter tillhör, liksom lön och övriga anställningsvillkor, arbetsgivarens, det vill säga som regel kommunernas, ansvarsområde. Dessa förhållandena regleras genom avtal mellan parterna inom skolsektorn. I gällande avtal ÖLA 00 regleras till exempel tid för kompetensutveckling.

Samtidigt har staten genom sina universitet och högskolor ett ansvar att tillhandahålla ett relevant utbud av vidareutbildning och fortbildning.

Den karriärutvecklingsmöjlighet som Sten Tolgfors pekar på, nämligen att bedriva forskning, har enligt propositionen En förnyad lärarutbildning (1999/2000:135) utvecklats mycket kraftfullt. I enlighet med förslagen i lärarutbildningspropositionen och senare i den forskningspolitiska propositionen Forskning och förnyelse (2000/01:3) har, tvärtemot vad Sten Tolgfors påstår, resurserna för utbildningsvetenskap flerfaldigats och ett stort antal verksamma inom det utbildningsvetenskapliga fältet har getts möjlighet att forska.

I enlighet med förslagen i propositionerna En förnyad lärarutbildning (1999/2000:135) och Forskning och förnyelse (2000/01:3) har

Vetenskapsrådet tillförts medel så att rådet under 2001 disponerade 20 miljoner kronor, under 2002 disponerade 80 miljoner kronor och från 2003 årligen kan fördela 120 miljoner kronor till projekt inom det utbildningsvetenskapliga området. Ansvaret att fördela dessa medel vilar på den särskilda utbildningsvetenskapliga kommitté som inrättats inom Vetenskapsrådet.

För att öka antalet lärare med doktorsexamen inom områden med relevans för lärarutbildningen har regeringen anslagit totalt 24 miljoner kronor till inrättandet av två forskarskolor inom pedagogik och didaktik. Den ena är i teknisk och naturvetenskaplig didaktik och den andra är i pedagogiskt arbete.

Med denna expansion inom det utbildningsvetenskapliga området finns det goda möjligheter för skolans lärare att också inleda en forskarkarriär.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.