Statens ansvar för industrihistoria

Skriftlig fråga 2011/12:297 av Gunther, Penilla (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-01-17
Anmäld
2012-01-17
Besvarad
2012-01-25
Svar anmält
2012-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 januari

Fråga

2011/12:297 Statens ansvar för industrihistoria

av Penilla Gunther (KD)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Saab har i hyrda lokaler på Åkersjövägen 10 i Trollhättan bedrivit museiverksamhet under namnet Saab Bilmuseum. I bilmuseet finns ca 120 bilar i samlingen, varav ungefär 50 visas i utställningen. Bilmuseet har också erbjudit konferensmöjligheter och försäljning i butik.

Flera av dessa bilar är intressant industrihistoria, ur både design- och teknikperspektiv. Hit hör till exempel den första Saaben, kallad "ur-saaben", en prototyp byggd i Linköping 1946-1947, körbar, delvis renoverad och underhållen under åren.

Den 20 januari kommer konkursförvaltaren Delphi inte ta in fler anbud på de uppåt 100 Saabar de har till salu från bilmuseet. Hur det sedan kommer att gå för Saab Bilmuseum är inte klart, men att museet säljs ut via anbud innebär att konkursförvaltaren kan välja att pröva anbuden och se om det finns någon köpare som är mer lämplig. Det innebär att även om högre bud läggs på vissa bilar kan förhoppningsvis hela samlingen till slut gå till exempelvis Innovatum som visat intresse för att ta över driften av museet i dess nuvarande skick.

I bilkretsar finns dock en stark oro för en styckning av samlingen, vilket omintetgör en viktig del av vårt industrihistoriska arv. Det är bråttom.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga kulturministern:

Vad avser kulturministern att göra för att säkerställa att nationellt intressanta museala samlingar inte styckas utan behålls i samlat skick?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:297 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 25 januari

Svar på fråga

2011/12:297 Statens ansvar för industrihistoria

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Penilla Gunther har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att nationellt intressanta museala samlingar inte styckas utan behålls i samlat skick. Frågan ställs mot bakgrund av att det finns en oro för att samlingen vid Saab Bilmuseum ska skingras.

När det gäller samlingen vid Saab Bilmuseum delar jag Penilla Gunthers syn att den är en viktig del av det industrihistoriska arvet. Jag har noterat att denna syn även delas av såväl Trollhättans kommun som Västra Götalandsregionen och att dessa båda parter uttalat sig positivt till att stödja en fortsatt förvaltning av samlingen inom ramen för verksamheten vid Innovatum teknikpark. Jag hoppas att en sådan lösning kan vara möjlig och har fullt förtroende för hur man inom region och kommun hanterar frågan. Jag har också noterat att ideella krafter uttalat att man vill arbeta inom fortsatt verksamhet vid museet, något som är mycket positivt.

Ansvaret för kulturarvet delas av många olika typer av aktörer. När det gäller samlingar som skapats kring verksamheten vid ett enskilt företag förvaltas dessa ofta av näringslivet eller av ideella föreningar. Museala samlingar av detta slag hålls samman och bevaras genom förvaltning inom en aktiv museiverksamhet och genom ett levande engagemang. Statens ansvar handlar främst om att skapa goda generella förutsättningar för sådana kulturverksamheter. En särskild insats för att förstatliga samlingen vid Saab Bilmuseum bedömer jag inte vara aktuell. De statliga kulturarvsinstitutionerna avgör självständigt vilka föremål de vill och kan införliva i sina samlingar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.