staten som miljöexempel

Skriftlig fråga 2002/03:787 av Nilsson, Christin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-10
Anmäld
2003-04-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-04-24
Svar anmält
2003-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 april

Fråga 2002/03:787

av Christin Nilsson (s) till miljöminister Lena Sommestad om staten som miljöexempel

Vi vet att bilarna är en av de stora utsläppskällorna av bland annat koldioxid. Övergång till alternativa drivmedel har det jobbats med länge och vi ser en växande marknad som dock är mycket liten. För att få en ökad efterfrågan så är det bra om det offentliga, det vill säga det som vi folkvalda kan styra över, är föregångare. Det vore en stor framgång för miljön om alla fordon som används inom offentlig förvaltning är fordon som drivs av alternativt, miljövänligare bränsle.

Min fråga till miljöministern blir därför följande:

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att öka den andel av fordonsparken som finns inom statlig förvaltning med bilar som drivs med alternativa, miljövänliga bränslen?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:787 besvarad av

den 24 april

Svar på fråga 2002/03:787 om staten som miljöexempel

Miljöminister Lena Sommestad

Christin Nilsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka andelen bilar i den statliga fordonsparken som drivs av alternativa, miljövänliga bränslen.

Jag instämmer i att staten ska vara ett föredöme och gå före när det gäller arbetet med en hållbar utveckling. Regeringen ska därför utnyttja sina möjligheter att övergripande styra myndigheterna mot en ökad miljöanpassning. Regeringen har dock små möjligheter att direkt påverka vilka fordon eller drivmedel som de enskilda myndigheterna använder sig av.

Som ett led i att göra staten till ett föredöme har i dag över 230 av de svenska myndigheterna ett uppdrag från regeringen att införa miljöledningssystem. Avsikten är att myndigheterna över tiden ska minska sin negativa miljöpåverkan. Då transporter ofta är en stor del av en myndighets miljöpåverkan bör ett resultat bli att myndigheterna ökar användningen av förnybara drivmedel.

På regeringens uppdrag har Delegationen för ekologiskt hållbar upphandling utvecklat ett Internetbaserat verktyg för miljöanpassad offentlig upphandling. Verktyget är avsett att underlätta för bland annat myndigheter att miljöanpassa sina upphandlingar och där ges bilar som kan köras på förnybara drivmedel ett mervärde. Genom domar i EG-domstolen ges också ökade möjligheter för offentliga upphandlare att ställa krav på att bilar drivs med förnybara bränslen, något som jag ser som mycket positivt.

För att öka andelen mer miljöanpassade tjänstebilar har ytterligare lättnader i förmånsbeskattningen av sådana bilar införts från och med den 1 januari 2002. Reglerna gäller under en begränsad tid för el- och elhybridbilar samt för de bilar som drivs med alkohol eller med annan gas än gasol. Dessa skattelättnader bör stimulera även den offentliga sidan att välja mer miljöanpassade tjänstebilar.

En annan viktig åtgärd för att begränsa trafiksektorns klimatpåverkan är en ökad användning av alternativa drivmedel. Regeringen avser att tillsätta en utredning för att se över hur alternativa drivmedel kan främjas.

Biogas har sedan 1985 varit befriad från energi- och koldioxidskatt. Och med början i år kommer regeringen dessutom att satsa ytterligare 900 miljoner kronor årligen för att underlätta för förnybara drivmedel att konkurrera ekonomiskt med de fossila. Detta underlättar naturligtvis även för myndigheterna att använda bilar som drivs med förnybara drivmedel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.