Till innehåll på sidan

Stängda gymnasieskolor fram till jullovet

Skriftlig fråga 2020/21:508 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Tyvärr har smittan av coronaviruset tagit fart igen. Till skillnad från i våras då vissa regioner var mer ansatta än andra ser vi nu en ökad spridning över hela landet. De riktlinjer som gavs under våren och sommaren efterlevdes i stor utsträckning. När vi efter att ha ”slappnat av” lite nu ser en ökande spridning är efterlevnaden tyvärr inte lika stor längre. Folk trängs i gallerior, går på fester och visar inte längre samma tålamod med att hålla avstånd, vilket får katastrofala konsekvenser när vi ska skydda våra riskgrupper.

Under jul- och nyårshelgerna minskar mängden människor i kollektivtrafik och i det gemensamma rummet av tradition men fram till dess kommer de beslut som fattas att vara avgörande för hur väl vi lyckas förhindra smittan och hur många liv vi kan rädda.

Under våren stängdes alla gymnasieskolor för fysiska lektioner och de ställde i stället om till digitala former. Detta fungerade överlag väl och överträffade till och med förväntningarna i många skolor då den aktiva närvaron till och med ökade.

Att ha färre ungdomar ute i till exempel kollektivtrafik vid rusningstrafik skulle möjliggöra att de som verkligen måste till och från sina arbeten skulle kunna transporteras i mindre trängsel och därmed utsättas för mindre smittspridning. Gymnasieeleverna klarar att ”ta hand om sig själva”, vilket därför medför minimala negativa konsekvenser för det övriga samhället. Genom en stängning av gymnasieskolorna fram till jul köper vi oss en ökad möjlighet att hindra spridningen och skapa den trygghet som behövs för riskgrupper och för dem som måste ta sig till och från arbetet.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Kommer ministern att arbeta för att så snart som möjligt fatta beslut om att stänga gymnasieskolorna fram till jullovet för att därigenom minimera riskerna för ökad smittspridning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:508 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:508 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Stängda gymnasieskolor fram till jullovet

Ann-Sofie Lifvenhage har frågat mig om jag kommer att arbeta för att så snart som möjligt fatta beslut om att stänga gymnasieskolorna fram till jullovet för att därigenom minimera riskerna för ökad smittspridning.

Världen befinner sig i ett tufft läge som riskerar att bli långvarigt. Det gäller i högsta grad även gymnasieskolan. Fokus för regeringens arbete är att begränsa smittspridningen i landet, säkerställa resurser till hälso- och sjukvården och begränsa inverkan på samhällsviktig verksamhet. Samtidigt ska vi göra allt vi kan för att underlätta för alla elever, oavsett förutsättningar, att fortsätta lära sig, även i detta extraordinära läge. Det är en stor utmaning att balansera mellan begränsning av smittspridning och negativa effekter på elevernas lärande.

Regeringen har nyligen beslutat en förordning om ändring i förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta som träder i kraft den 23 november i år. Förordningsändringen innebär möjligheter för gymnasieskolor att kombinera närundervisning med fjärr- eller distansundervisning för att undvika trängsel i skolenhetens lokaler. Denna möjlighet får användas om antalet elever som är samtidigt närvarande i skolenhetens lokaler behöver begränsas för att kunna följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer som avser sjukdomen covid-19. Tidigare har fjärr- eller distansundervisning på grund av trängsel endast varit tillåtet för att undvika trängsel till och från skolan i kollektivtrafiken. Genom den nya bestämmelsen får skolhuvudmännen bättre förutsättningar att hålla skolan öppen utan att riskera trängsel.

Erfarenheterna från i våras när gymnasieskolornas lokaler var stängda visar b la. att många elever klarar fjärr- och distansundervisning bra men att många elever också tappar motivationen, saknar det sociala och trygga sammanhang som skolan innebär, inte får det stöd de behöver, får svårt att genomföra de praktiska moment som ingår i utbildningen och, inte minst viktigt, riskerar att påverkas negativt vad gäller hälsan.

Det kan också nämnas att när nu hårda restriktioner införs runt om i Europa för att minska smittspridningen så väljer många länder att ändå hålla skolorna öppna.

Regeringens beslut om ökade möjligheter till fjärr- eller distansundervisning för att undvika trängsel innebär att skolhuvudmännen nu får bättre förutsättningar att hålla skolan öppen och begränsa smittspridningen och samtidigt minska de negativa effekter som en total nedstängning av gymnasieskolan innebär.

Regeringen följer naturligtvis utvecklingen och är beredd att i införa ytterligare åtgärder om det krävs.

Stockholm den 25 november 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.