Stängda gränser för svenskar

Skriftlig fråga 2019/20:1582 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-12
Överlämnad
2020-06-15
Anmäld
2020-06-16
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utrikesminister Ann Linde besvarade den 29 maj fråga 2019/20:1360 av undertecknad som handlade om bristen på masstestning i Sverige och de svårigheter svenskar därmed har att resa till andra länder i Norden och resten av EU.

Kontentan i det avgivna svaret var att det var svårt att förutspå när man kan resa mer obehindrat utomlands. Vidare anfördes följande: Regeringen har inledningsvis avsatt en miljard kronor för testning och tagit flera beslut för att öka testningen av covid-19-smitta. Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen och i samarbete med flera aktörer byggt upp en laboratoriekapacitet på över 100 000 test per vecka. Folkhälsomyndigheten har också tagit fram en nationell strategi för utökad provtagning i befolkningen. Den 8 maj tillsattes Harriet Wallberg i rollen som testkoordinator. Hennes uppgift är att identifiera flaskhalsar och möjliga lösningar.

Några dagar efter svaret meddelades att Harriet Wallberg avslutat sitt uppdrag redan efter tre veckor. Och regeringen kunde sedan på en pressträff meddela att det moderata kravet om 6 miljarder kronor för testverksamhet nu till slut skulle anslås. En överenskommelse har sedan slutits med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att efter bästa förmåga reglera ansvarsförhållanden och statens ekonomiska kompensation för utförda uppgifter.

I alltför många fall fortsätter emellertid gränser att vara stängda för svenskar, och utländska myndigheter utfärdar också varningar för att besöka Sverige. Det finns skäl att anta att den under lång tid helt undermåliga masstestningen samt den obefintliga smittspårningen påverkar andra länders beslut och bedömningar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern, om masstestning till slut kan komma igång i Sverige i enlighet med regeringens anslag om 6 miljarder till verksamheten samt överenskommelse med SKR, att försöka ge information om detta till länder som fortsatt håller sina gränser stängda för svenskar och varnar sina egna medborgare för att besöka vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1582 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1582 av Hans Wallmark (M)
Stängda gränser för svenskar

Hans Wallmark har frågat mig om jag kommer att försöka ge information om masstestning i Sverige till länder som fortsatt håller sina gränser stängda för svenskar och varnar sina egna medborgare för att besöka vårt land.

I en pandemi som corona där väldigt mycket är nytt och kunskapsläget hela tiden ändras är det viktigt att vi samarbetar över landgränser och lär av varandras erfarenheter. Internationellt samarbete är helt centralt för att kunna bekämpa pandemin. Sverige är mycket engagerat i dialog både globalt och i vårt närområde.

I dessa dialoger ingår som en självklar del att löpande informera andra länder om den svenska pandemibekämpningen, och det omfattar den utvidgade testningen av covid-19 i Sverige. Svenska ambassader i utlandet är väl rustade för att kunna dela med sig av information om den svenska utvecklingen och föra en aktiv dialog. Vår dialog med andra länder förs också i direkta bilaterala kontakter mellan regeringars företrädare på flera nivåer. I en del fall pågår diskussioner på såväl regerings- som expertnivå. Även vid internationella möten och inte minst i EU-diskussionerna i Bryssel informeras om svensk smittspridning och testningen av denna. Vi är tydliga om vår strategi och målsättning vad gäller den ökande testningen. Särskilt inom EU, där gränsöppningarna nu pågår, har vi lagt vikt vid att informationen sprids brett.

Jag vill också beskriva ett dilemma som den ökande testningen bidragit till. I dagsläget har flera länder inom EU helt öppna gränser. Andra har öppnat gränserna men med olika inresebegränsningar och reserekommendationer för olika grupper av länder. Kriterierna för att bestämma sina inreserestriktioner som flertalet länder använder sig av är bl.a. hur smittspridningen ser ut. Med en ökning av tester kommer statistiken att uppvisa en ökning av antalet smittade i Sverige: en ökad diagnostisk aktivitet medför alltid upptäckten av fler fall. Så länge inte alla länder har samma metoder för testningen riskerar dessutom siffrorna bli missvisande. Vid den tidpunkt när Sverige kraftigt ökar testningen minskar en del länder sin testning vilket med samma bakgrund leder till att färre fall upptäcks.

Därför arbetar vi från svensk sida också för att kriterierna som används vid inresebestämmelser ska vara så upplysande och enhetliga som möjligt för alla länder. En kombination av flera kriterier som sammanvägs är i vår mening ändamålsenlig. I takt med att länder i EU öppnar sina gränser ser vi glädjande också en ökning av de länder som välkomnar inresa av svenskar.

Stockholm den 24 juni 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.