Standardtrygghet eller grundtrygghet

Skriftlig fråga 2009/10:903 av Wahlström, Göte (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-17
Anmäld
2010-06-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-06-30
Svar anmält
2010-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juni

Fråga

2009/10:903 Standardtrygghet eller grundtrygghet

av Göte Wahlström (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Den svenska välfärdspolitiken har under modern tid kännetecknats av system med generella och breda försäkringar baserade på vad som brukar kallas standardtrygghet utifrån inkomstbortfallsprincipen. Detta synsätt har en bred förankring i det svenska samhället.

I ett interpellationssvar den 9 juni 2010 svarar statsrådet Husmark Pehrsson att samhället ska tillhandahålla ett skyddsnät som har gemensam ansats att ge medborgarna en grundtrygghet.

Svaret visar på en radikal omsvängning i form av ett systemskifte där regeringen nu lämnar den traditionella synen på standardtrygghet med inkomstbortfallsprincipen som grund för ett helt annat system. Detta sker trots att regeringarna i Norden uttrycker att den nordiska välfärdsmodellen är ett vinnarkoncept i en globaliserad värld.

Många fackliga organisationer signalerar nu att deras medlemmar erhåller ersättningar i nivån 50–60 procent av tidigare utgående lön vid sjukdom och arbetslöshet. Detta innebär att ersättningarna kraftfullt understiger nivåerna 80 procent som varit utgångspunkt för försäkringssystemen.

Jag vill därför fråga statsministern om hans avsikt är att Sverige nu ska lämna den traditionella synen på välfärdssystem baserade på standardtrygghet med inkomstbortfallsprincipen som grund.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:903 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 30 juni

Svar på fråga

2009/10:903 Standardtrygghet eller grundtrygghet

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Göte Wahlström har frågat statsministern om hans avsikt är att Sverige nu ska lämna den traditionella synen på välfärdssystem baserade på standardtrygghet med inkomstbortfallsprincipen som grund.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som svarar på frågan.

Regeringen beslutade den 29 april 2010 om direktiven (dir. 2010:48) till den parlamentariskt sammansatta kommitté som ska se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Kommittén ska bland annat utreda frågan om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som innebär att alla som uppfyller ett arbetsvillkor också kan få del av en inkomstrelaterad ersättning, i stället för ett grundbelopp. Jag noterar att Göte Wahlströms parti inte vill göra denna utvidgning av rätten till inkomstrelaterad ersättning.

Regeringens utgångspunkt är att förmåner som till exempel sjukpenning och arbetslöshetsersättning ska beräknas på de inkomster den försäkrade har haft, alltså vara inkomstrelaterade.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.