Standarden på IT-utbildningar

Skriftlig fråga 2007/08:1255 av Lindberg, Camilla (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-22
Anmäld
2008-05-22
Besvarad
2008-05-28
Svar anmält
2008-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 maj

Fråga

2007/08:1255 Standarden på IT-utbildningar

av Camilla Lindberg (fp)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Sverige är och har länge varit bland de världsledande inom IT och mobilteknik. Flera företag rapporterar i dag att det är svårt att hitta kompetent personal. Bristen på kompetent personal driver svenska företag och organisationer att flytta verksamheten utomlands. Det är ett växande problem som kan komma att hota Sveriges ställning som framstående IT-nation. 

Enligt analysföretaget IDC arbetar 270 000 personer inom svenska IT-sektorn och branschen förväntas behöva anställa ytterligare 30 000 personer fram till 2011. Samtidigt så utbildas det i Sverige endast 2 500 IT-studenter per år och även om vi kan se en ökning inför nästa år med 15 procent fler sökande till IT-utbildningar är det fortfarande för få för att tillgodose behovet.

Få ungdomar väljer att utbilda sig inom teknik och IT och alltför få fullgör sin utbildning. Standarden på utbildningarna är dessutom ofta låg.

Min fråga till statsrådet är vad han har för handlingsprogram för att säkerställa att vi fortsättningsvis ska få fler svenska ungdomar att vilja studera teknik och IT samt hur vi ska kunna säkerställa en god utbildningsnivå på dessa utbildningar.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1255 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 28 maj

Svar på fråga

2007/08:1255 Standarden på IT-utbildningar

Statsrådet Lars Leijonborg

Camilla Lindberg har frågat mig om jag har något handlingsprogram för att säkerställa att vi fortsättningsvis ska få fler svenska ungdomar att vilja studera teknik och IT samt hur vi ska kunna säkerställa en god utbildningsnivå på dessa utbildningar.

Jag ser liksom Camilla Lindberg allvarligt på att intresset för utbildningar inom matematik, naturvetenskap, teknik och IT är lågt bland barn och ungdomar. Till höstterminen 2008 ökade visserligen antalet sökande till civilingenjörsutbildningar och högskoleingenjörsutbildningar med 8 respektive 13 procent jämfört med höstterminen 2007, men detta är inte tillräckligt för att tillgodose det långsiktiga behovet av ingenjörer.

Såväl svenska som internationella rapporter visar att barns naturliga intresse för naturvetenskap och teknik minskar ju äldre de blir. Det är därför viktigt att stimulera barns och ungdomars intresse under hela deras grundläggande utbildning. De insatser som görs i grundskola och gymnasium har mycket stor betydelse för rekryteringen till högskolan.

Regeringen är väl medveten om att vi i Sverige riskerar att få en stor brist på utbildade inom såväl teknik och IT som matematik och naturvetenskap om vi inte lyckas öka intresset för dessa områden. Nyligen fattade regeringen beslut om tilläggsdirektiv till Utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10). Det utökade uppdraget innebär att utreda bland annat hur lärares kunskaper i informations- och kommunikationsteknik kan utvecklas. Jag hoppas dessutom att inom kort kunna presentera ett antal åtgärder som syftar till att på både kort och lång sikt öka intresset för ingenjörsutbildningar och IT-utbildningar.

Svenska ingenjörsutbildningar håller enligt min mening en god kvalitet och uppskattas också av arbetsgivare. Det hindrar inte att det också kan finnas behov av att se över inriktning och upplägg av ingenjörsutbildningarna för att göra dem mer attraktiva. Detta är dock i första hand ett ansvar för lärosätena.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.