Stämpelskatt på fartygsinteckningar

Skriftlig fråga 2019/20:629 av Hampus Hagman (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-12
Överlämnad
2019-12-13
Anmäld
2019-12-16
Sista svarsdatum
2019-12-27
Svarsdatum
2020-01-08
Besvarad
2020-01-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sjöfarten är ett förhållandevis klimatsmart transportsätt, och det är därför positivt att det finns en samsyn i svensk politik om att godstransporterna till havs ska öka. För att detta ska bli möjligt krävs bland annat en starkare svensk sjöfart med bättre konkurrenskraft och större handelsflotta. Det finns också säkerhetspolitiska skäl för att verka för en större handelsflotta. Att utöka och diversifiera den svenskflaggade flottan är nödvändigt för att kunna säkerställa de behov som kan finnas i händelse av en konflikt.

Då krävs också en politik som underlättar för redare att flagga svenskt. Ett hinder för detta är stämpelskatten. Eftersom fartygsinvesteringar innebär stora kapitalinvesteringar är det i många fall helt nödvändigt att ta lån. Lånet tas hos ett kreditinstitut och kräver i sin tur en säkerhet. Säkerheten garanteras genom ett pantbrev, och vid utfärdande av pantbrev tas en särskild stämpelskatt på 0,4 procent av beloppet ut. Då investeringsbeloppen uppgår till mycket stora summor, många hundra miljoner kronor, uppgår också stämpelskatten till betydande belopp.

Dessutom fördyrar stämpelskatten de investeringar i klimatsmart teknik som alla vill se. Detta eftersom dyrare investeringar leder till större lån och därmed större pantbrev, och därmed också högre stämpelskatt. Systemet uppmuntrar alltså inte till investeringar utöver det som är absolut nödvändigt. I praktiken är alltså stämpelskatten en straffskatt på investeringar som varken underlättar för jobbskapande eller en klimatsmart teknisk utveckling.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer ministern att ta initiativ till att ta bort stämpelskatten för fartygsinteckningar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:629 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/04201/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:629 av Hampus Hagman (KD)
Stämpelskatt på fartygsinteckningar

Hampus Hagman har frågat mig om jag kommer att ta initiativ till att ta bort stämpelskatten för fartygsinteckningar.

I syfte att ge svenska rederier i internationell trafik konkurrenskraftiga villkor som är likvärdiga med villkoren för rederier i jämförbara länder i Europa infördes tonnagebeskattning från och med 2017. En stärkt svensk sjöfart utgör ett viktigt verktyg för regeringens ambitioner att flytta allt fler långväga godstransporter från lastbil till tåg och sjöfart samt bidra till en minskad klimatpåverkan från transportsektorn. När systemet infördes (prop. 2015/16:127) uttalade regeringen att vi har för avsikt att följa upp och utvärdera effekterna av lagstiftningen. En sådan utvärdering och uppföljning bör göras när systemet har varit i kraft några år.

Införandet av systemet med tonnagebeskattning innebar en stor förändring av systemet för beskattning av svensk sjöfart. Eventuella överväganden kring ändringar av stämpelskatten för fartygsinteckningar bör ske med beaktande av vad utvärderingen av denna reform utvisar.

Stockholm den 8 januari 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.