Stadsutveckling och Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2023/24:255 av Marcus Wennerström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-14
Överlämnad
2023-11-15
Anmäld
2023-11-16
Svarsdatum
2023-11-22
Sista svarsdatum
2023-11-22
Besvarad
2023-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Uppsala kommun står inför en stor expansion. Som ett led i det så kallade Fyrspårsavtalet kommer Uppsala kommun bland annat att säkerställa att över 20 000 bostäder byggs i de framväxande sydöstra stadsdelarna. Kommunen köpte marken i området redan på 1960-talet och har planerat att komplettera staden med fler stadsdelar i detta område sedan dess. Precis som vid alla stora projekt finns det utmaningar som behöver lösas, några enklare, andra svårare.

En utmaning i projektet är att det område som ska bebyggas ligger inom Försvarsmaktens riksintresse. Närheten till flygflottiljen på Ärna gör att området är ett så kallat stoppområde där höjden för tillåten bebyggelse begränsas till 45 meter inom sammanhållen bebyggelse och 20 meter utanför sammanhållen bebyggelse.

Det som om några år ska bli de sydöstra stadsdelarna består i dag mestadels av skog, vilket gör att Försvarsmakten schablonmässigt avslår bebyggelse över 20 meter fram till dess att tillräckligt många byggnader under 20 meter förts upp så att området omdefinieras till tätbebyggt. Försvarsmaktens möjlighet att påverka samhället regleras i miljöbalken och är oerhört viktig. I detta fall innebär ett avslag däremot bara att bygget av 45 meter höga byggnader fördröjs, vilket i sin tur leder till förseningar och fördyrningar.

Försvarsmakten står inför stora utmaningar och behöver i det naturligtvis också prioritera sina resurser. Samtidigt står också civilsamhället inför stora utmaningar, och dessa två delar behöver fungera i samklang för att bästa möjliga resultat för helheten ska uppnås.

Med anledning av detta ställer jag följande fråga till försvarsminister Pål Jonson:

 

På vilket sätt avser ministern att inom sitt ansvarsområde verka för att Uppsala kommuns utveckling inte ska försinkas med anledning av vad som framförs ovan?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:255 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Fö2023/01803 Försvarsdepartementet Försvars ministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:255 av Marcus Wennerström (S)
Stadsutveckling och Försvarsmakten.

Marcus Wennerström har frågat mig hur jag avser verka för att Uppsala kommuns utveckling inte försinkas med anledning av stoppområdet kring riksintresset Upplands flygflottilj, F 16.

Den verksamhet som bedrivs vid Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala är av stor vikt för Sveriges militära försvar och Försvarsmakten. Försvarsmakten har därför med stöd av förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden bedömt att Upplands flygflottilj är av riksintresse för totalförsvarets militära del. Flygverksamhet har bedrivits på platsen sedan 1943 och består i dag av flygning med såväl transportflyg som stridsflyg och helikoptrar.

Miljöbalkens hushållningsbestämmelser ska tillämpas vid planläggning och i ärenden om bygglov och förhandsbesked. Områden och anläggningar som är av riksintresse på grund av att de behövs för totalförsvarets militära del ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av området eller anläggningarna. Hög bebyggelse i området kring en flottiljflygplats är exempel på en åtgärd som kan försvåra nyttjandet av flygplatsen. Vilka åtgärder som vid en prövning enligt plan- och bygglagen kan tillåtas inom ett riksintresse- eller påverkansområde måste bedömas i varje enskilt fall utifrån bl.a. förutsättningar i det aktuella området.

Vid planläggning av bebyggelse runtomkring flygflottiljer är det viktigt att beakta flygflottiljens fortsatta funktion och utifrån aktuella förutsättningar åstadkomma bästa möjliga lösning för stadsutvecklingen i området samtidigt som riksintresset beaktas. För att åstadkomma samexistens mellan det militära försvarets behov och kommunens behov av att växa är det viktigt att en dialog sker mellan berörda aktörer. Försvarsmakten, som sektorsansvarig myndighet, deltar därför aktivt i olika delar av samhällsplaneringsprocessen och för dialog med berörda kommuner, däribland Uppsala.

Jag konstaterar att det finns ett regelverk för hur dessa ärenden ska hanteras och att Försvarsmakten arbetar aktivt för att bidra till samexistens med andra samhällsintressen. Jag kommer att fortsatt följa frågan.

Stockholm den 22 november 2023

Pål Jonson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.