spridningen av bekämpningsmedel

Skriftlig fråga 2004/05:1727 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-26
Anmäld
2005-05-26
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 maj

Fråga 2004/05:1727

av Harald Nordlund (fp) till statsrådet Lena Sommestad om spridningen av bekämpningsmedel

Institutionen för miljöanalys vid Sveriges lantbruksuniversitet bedriver en viktig verksamhet när det gäller analyser av prover för att följa spridningen av bekämpningsmedel genom sin avdelning för organisk miljökemi.

Osäkerhet finns nu om verksamheten från och med 2006.

Om verksamheten omprövas kommer proverna att, enligt uppgift, skickas till Danmark eller Holland. Organisk miljökemi använder sig emellertid av analysmetoder som anses vara de mest känsliga som finns. Känsligheten är av avgörande betydelse när det gäller att mäta halter som är relativt låga, vilket gäller i Sverige.

Min fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för fortsatt övervakning av spridningen av bekämpningsmedel, framför allt pesticider, att genomföras från och med 2006?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1727 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1727 om spridningen av bekämpningsmedel

Statsrådet Lena Sommestad

Harald Nordlund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fortsatt övervakning av spridningen av bekämpningsmedel, framför allt pesticider, genomförs från och med 2006.

Jag vill först och främst framhålla att frågan om en fungerande övervakning är mycket viktig för mig. Detta framgår även i regeringens proposition Svenska miljömål @ ett gemensamt uppdrag, prop. 2004/05:150, där vi betonar vikten av en utökad miljöövervakning för förbättrad kunskap om effekter på ekosystemen från ämnen med vissa problematiska egenskaper. Sådana ämnen kan till exempel vara verksamma ämnen i bekämpningsmedel.

Jag anser också att arbetet med den tematiska strategi om hållbar användning av bekämpningsmedel, som för närvarande är under utarbetande inom EU, är högt prioriterat. Strategin som syftar till att uppnå minskade risker vid användningen av bekämpningsmedel, innehåller bland annat förslag till hur miljöövervakningen ska kunna utvecklas och förbättras. Av vikt för det fortsatta arbetet med strategin är att denna samordnas med revideringen av den lagstiftning som reglerar utsläppandet av växtskyddsmedel på den gemensamma marknaden. En samordning mellan strategin och växtskyddsmedelslagstiftningen innebär att medlemsländerna kan fortsätta verka för ett minskat kemikalieberoende samt en hållbar användning av bekämpningsmedel.

För att användningen av bekämpningsmedel ska vara hållbar måste vi kunna försäkra oss om att bekämpningsmedel används på ett acceptabelt sätt. Därmed måste vi också kunna följa dess spridning och eventuella effekter i miljön. Detta kräver i sin tur fungerande övervakningsprogram i vilka analysverksamheten utgör en betydelsefull del. Här fyller verksamhetsgrenen för fortlöpande miljöanalys vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i dagsläget en viktig roll.

Jag känner till att det pågår en omstrukturering av verksamheten vid SLU. Detta kan påverka förutsättningarna för en rad verksamheter bland annat miljöanalysen. Jag följer denna fråga noggrant. Däremot har jag inte möjlighet att föregripa den framtida verksamheten vid SLU.

Sammanfattningsvis vill jag påpeka att jag delar Harald Nordlunds uppfattning att en fungerande analysverksamhet är av avgörande betydelse för miljöövervakningen. Jag vill framhålla att jag är mån om att arbetet med analysverksamheten sköts på ett ändamålsenligt vis och kommer vid behov att vidta nödvändiga åtgärder för att försäkra mig om att bekämpningsmedel används på ett hållbart och acceptabelt sätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.