spridning av legionellabakterier

Skriftlig fråga 2000/01:184 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-08
Anmäld
2000-11-14
Besvarad
2000-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga 2000/01:184

av Annelie Enochson (kd) till miljöminister Kjell Larsson om spridning av legionellabakterier

Enligt Boverket insjuknar upp till 1 000 personer i Sverige årligen i legionärssjukan, varav en tiondel av dessa avlider. En stor orsakande faktor bakom spridningen av den s.k. legionellabakterien är vanliga men olämpligt utformade vattensystem.

Legionellabakterien finns naturligt i våra vattendrag och i vårt grundvatten, men utgör där ingen fara för människor. Bakterierna trivs i stället bäst i stillastående vatten vid temperaturer runt 38@40 grader. Allmänt sett kan man säga att ju större och mer komplexa vattensystemen är, desto större är risken för bakterietillväxt.

Flera fall av smitta har uppstått på våra svenska sjukhus där vattensystem är både stora och komplicerade. Den kanske vanligaste smittoplatsen är ändå våra vanliga bostäder. Vanligtvis sprids bakterien genom att vi andas in vattendimma i duschen. Andra smittokällor kan exempelvis vara luftkonditioneringssystem och bubbelbad. Man kan däremot inte få legionärssjukan av att dricka vatten.

Den kanske viktigaste åtgärden för att undvika spridningen av legionellabakterien är att hålla rätt vattentemperatur i tappkranar. Minst 50 grader ska det vara. Ett problem i sammanhanget är att bygglagstiftningens regler för vattentemperaturer oftast inte är obligatoriska för hus byggda före 1994.

Givet ovan vill jag fråga vad ministern avser göra för att minska riskerna för spridning av legionellabakterien via vattensystem i bostads- och andra hus.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:184 besvarad av

den 17 november

Svar på fråga 2000/01:184 om spridning av legionellabakterier

Miljöminister Kjell Larsson

Annelie Enochson har frågat mig vad jag avser göra för att minska riskerna för spridning av legionellabakterien via vattensystem i bostads- och andra hus.

Åtgärder för att minska risken för spridning av legionella i tappvattensystem finns redan inom regelverket för byggande och förvaltning. Krav på vattentemperatur vid tappstället finns i Boverkets nuvarande Byggregler. Motsvarande krav fanns även tidigare i Boverkets Nybyggnadsregler och dess föregångare Svensk byggnorm.

Vidare har fastighetsägaren @ oavsett husets eller dess vattensystems ålder @ enligt miljöbalken ansvar för att ohälsa inte uppkommer och ansvar för att undanröja sådana risker om de konstateras. Detta omfattar således även legionellarisker. Enligt miljöbalken kan en tillsynsmyndighet utfärda förelägganden som tvingar fastighetsägaren att åtgärda problemen. Kommunen är tillsynsmyndighet på lokal nivå. Vid oenighet kan föreläggande i sista hand prövas av domstol. Socialstyrelsen har ansvaret för tillsyn av hälsoskyddet enligt miljöbalken på den centrala nivån.

Det finns alltså byggregler för att hindra uppkomsten av legionella, en miljöbalk som anger fastighetsägarens ansvar för att minska legionellariskerna och en kommunal tillsyn för att kraven efterlevs. Jag vill i det sammanhanget hänvisa till Boverkets skrift från januari 2000 Har du legionellabakterier i dina vattenledningar som sammanfattar frågan och ger råd om hur legionellaspridning förhindras och hur vattensystem med legionella kan saneras.

Jag anser därför att ytterligare regler eller föreskrifter inte behövs. Det väsentliga är efterlevnaden av de regler som finns.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.