Till innehåll på sidan

splittringen i havsmiljöarbetet måste överbryggas

Skriftlig fråga 2004/05:1384 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-11
Anmäld
2005-04-12
Besvarad
2005-04-20
Svar anmält
2005-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga 2004/05:1384

av Sverker Thorén (fp) till statsrådet Lena Sommestad om splittringen i havsmiljöarbetet måste överbryggas

Havsmiljöarbetet är splittrat. Flera departement och myndigheter är inblandade i ansvaret för våra hav. Problemet är att många av dessa departement och myndigheter arbetar efter olika inriktningar och målsättningar. Myndigheternas återrapportering och åtgärdsförslag bygger på för dem viktiga samband mellan mål och måluppfyllelse, men tyvärr saknas övergripande analys av de långsiktiga effekterna och samordnat agerade.

Detta har varit känt länge och tydliggjordes mycket klart av Havsmiljökommissionen (SOU 2003:72)och nu senast av regeringens eget råd, Miljövårdsberedningen, i promemoria 2005:1 Strategi för hav och kust utan övergödning. Samtidigt har problemen i och hoten mot haven, speciellt den känsliga Östersjön, ökat under mandatperioden. Splittringen inom havsmiljöarbetet måste överbryggas genom konkreta åtgärder.

Med denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Lena Sommestad vilka konkreta åtgärder hon vidtagit och kommer att vidta för att åtgärda detta problem i allmänhet och vad gäller det ökande hotet från oljetankfartygsolyckor och övergödningen i Östersjön i synnerhet.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1384 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2004/05:1384 om splittringen i havsmiljöarbetet

Statsrådet Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag har vidtagit och kommer att vidta för att åtgärda splittringen i havsmiljöarbetet i allmänhet och vad gäller det ökande hotet från oljetankfartygsolyckor och övergödningen i Östersjön i synnerhet.

Allt miljöarbete kräver ett nära samarbete mellan berörda aktörer. Det sker i dag en bra samordning och ett samarbete mellan departement och myndigheter när det gäller havsmiljön. Bland annat utgör Miljömålsrådet en god plattform för detta. Nu behöver vi dock samla arbetet i en övergripande strategi för havsmiljön med en gemensam syn på hur arbetet ska drivas vidare.

Havsmiljökommissionen har på regeringens uppdrag lagt fram ett stort antal åtgärdsförslag som kan bidra till att bryta den pågående negativa trenden i havsmiljön. Däri ingår åtgärder för att förbättra samordningen av myndigheternas havsmiljöarbete, liksom åtgärder för att möta det ökande hotet om fartygsolyckor med oljeutsläpp till följd och åtgärder för att minska övergödningen. Regeringen kommer att behandla förslagen dels i den kommande miljömålspropositionen, dels i en sammanhållen havsmiljöstrategi som presenteras under våren.

Regeringen har länge arbetat för att minska riskerna med oljetransporter till sjöss. Som exempel på framgångsrika åtgärder vill jag nämna ansökan om att klassa Östersjön som särskilt känsligt havsområde (PSSA), den påskyndade utfasningen av oljetankfartyg med enkelskrov och förstärkningen av miljöräddningstjänsten till sjöss.

För att minska övergödningen har regeringen arbetat nationellt för en utbyggnad av reningsverken, minskade utsläpp till luft av kväveoxider och åtgärder för en rad punktutsläpp. På jordbrukets område har en lång rad åtgärder vidtagits. Några som kan nämnas är krav på lagringskapacitet för stallgödsel, spridningsrestriktion för gödselmedel och miljöersättningar inom ramen för miljö- och landsbygdsprogrammet, såsom skyddszoner och odling av fånggrödor.

Internationellt har regeringen bland annat bidragit till utbyggnaden av reningsverk i de baltiska länderna och Ryssland. Miljöstödet till Ryssland fortsätter. Utvecklingssamarbetet med de baltiska länderna avslutas dock med anledning av deras EU-inträde, eftersom de nu omfattas av EU:s stränga miljökrav. Vi ser nu över hur vi på bästa sätt ska kunna fortsätta samarbetet med dessa länder under andra former.

Sammanfattningsvis vill jag framhålla att regeringen länge har prioriterat havsmiljöarbetet. Många bra och effektiva åtgärder har genomförts. Regeringen kommer också att prioritera förhandlingsarbetet inom EU med anledning av den kommande europeiska marina strategin. Fler åtgärder krävs dock för att vi ska uppnå hav i balans, vilket regeringen återkommer till riksdagen med senare i vår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.