Spelutbildningsplatser

Skriftlig fråga 2020/21:2985 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-25
Överlämnad
2021-05-26
Anmäld
2021-05-27
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Svensk spelindustri är mycket framgångsrik i ett internationellt perspektiv. Men nu varnar man för att Sverige inte kommer att kunna behålla sin internationella position på grund av att utbildningsplatserna är för få.

SVT rapporterar att Dataspelsbranschens senaste index för året 2019 visar att ett fyrtiotal svenska spelföretag sökt sig utomlands för att nå en större arbetsmarknad, och denna trend ökar enligt Dataspelsbranschen.

En talesperson för Dataspelsbranschen säger att utbildningssystemet inte har hängt med i utvecklingen och att det finns för få utbildningsplatser.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Avser statsrådet att vidta några omedelbara åtgärder för att utöka antalet utbildningsplatser för att den framgångsrika svenska spelindustrin ska kunna vara kvar i landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2985 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

U2021/ 02795 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2985 av Björn Söder (SD) Spelutbildningsplatser

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några omedelbara åtgärder för att utöka antalet utbildningsplatser för att den framgångsrika svenska spelindustrin ska kunna vara kvar i landet.

Det finns många vägar för att inhämta kunskaper för att kunna arbeta inom spelindustrin. Utbildningsvägarna kan gå genom utbildning vid universitet och högskolor, yrkeshögskolan, folkhögskolan, men det finns även gymnasieutbildningar som riktar sig till personer som vill arbeta inom dataspelsbranschen. Inom högskolan finns det t.ex. utbildning med inriktning mot dataspelsutveckling vid Högskolan i Skövde och mot speldesign vid Uppsala universitet, men även andra tekniska utbildningar kan vara relevanta för den som vill vara med och utveckla framtidens spel. Även utbildningar vid våra konstnärliga högskolor i t.ex. film- och ljudproduktion eller design kan ge kunskaper som möjliggör för ett arbete som spelutvecklare.

Universitet och högskolor har ansvaret att bedöma hur utbildningsutbudet ska utvecklas och dimensioneras. Lärosätena har enligt högskolagen (1992:1434) i uppgift att samverka med det omgivande samhället och ska enligt regleringsbrev för universitet och högskolor utforma utbildningsutbudet så att det svarar mot studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov. Det är därför viktigt att arbetsgivarna för dialog med lärosäten i hela landet så att utbildningsutbudet långsiktigt svarar mot arbetsmarknadens behov.

Regeringen har under flera år tillfört medel för en permanent utbyggnad av högskolan. Under 2020 och 2021 inleddes ytterligare satsningar för att möta de rekordstora behoven av högskoleutbildning. Utbyggnaden görs i hela landet för att ge så många som möjligt tillgång till utbildning. Regeringens satsning innebär att medel tillförs som totalt motsvarar drygt 45 700 nya utbildningsplatser 2021 vid universitet och högskolor. Genom satsningen har medel tillförts bl.a. de universitet och högskolor som har utbildningar som kan vara relevanta för dataspelsutveckling. Därtill stärker regeringen också de strategiska forskningsanslagen.

Men det är inte bara högskolan som har byggts ut. Genom kunskapslyftet tillför regeringen medel som beräknas motsvara drygt 150 000 utbildningsplatser 2021 på alla nivåer inom utbildningssystemet, inom den kommunala vuxenutbildningen, yrkeshögskolan, folkhögskolan och högskolan. Genom dessa satsningar ger regeringen goda förutsättningar för nya utbildningsplatser inom flera områden där arbetsgivarna har svårt att hitta personal med rätt kompetens. Förutsättningarna för att kunna möta dataspelsbranschens behov bedömer regeringen därför är goda inför framtiden.

Stockholm den 2 juni 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.