Spelmonopol

Skriftlig fråga 2008/09:12 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-17
Anmäld
2008-09-22
Besvarad
2008-09-24
Svar anmält
2008-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 september

Fråga

2008/09:12 Spelmonopol

av Krister Örnfjäder (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Den utredning som nu pågår om spel- och lotterifrågor ska vara klar i december 2008. Om staten beslutar sig för att sälja ut hela eller delar av Svenska Spel AB så uppstår en rad frågor som behöver besvaras. Överskottet från lotterier och spel ska i princip endast tillfalla allmänna och allmännyttiga ändamål som till exempel idrotten. Svenska spel levererar intäkter till statskassan som finansierar stora delar av idrottsrörelsen. För Svenska Spel, som har en stark koppling till idrotten, är det naturligt att verksamhetens största förmånstagare är barn- och ungdomsidrotten. Genom överskottet ges förutsättningar för fortsatta svenska idrottsframgångar i framtiden. Av Svenska Spels vinst år 2006 på 4,8 miljarder kronor betalades drygt 1,3 miljarder till barn- och ungdomsverksamhet. Det är en väsentlig ekonomisk resurs som investeras i våra ungdomar i hela landet. En privat aktör har naturligtvis inget intresse av att dessa pengar ska hamna någon annanstans än i den egna fickan.

Regleringen av den svenska spelmarknaden innebär att spelandets negativa sidor begränsas. Genom att hålla kvar vid denna finns det en kontroll över antalet aktörer. För att motverka spelmissbruk och andra sociala skadeverkningar måste dock medel avsättas för detta. I dag är kunskaperna om orsakerna till spelmissbruk mycket begränsade. Det behövs därför mer forskning på området för att utarbeta bättre rehabiliteringsmetoder och rådgivning till missbrukare och anhöriga.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att garantera att den svenska spelmarknadens negativa sidor även fortsättningsvis begränsas samtidigt som idrottsrörelsen garanteras att få ta del av bolagets överskott om hela eller delar av Svenska Spel AB säljs?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:12 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 24 september

Svar på fråga

2008/09:12 Spelmonopol

Finansminister Anders Borg

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att den svenska spelmarknadens negativa sidor även fortsättningsvis begränsas samtidigt som idrottsrörelsen garanteras att få ta del av bolagets överskott om hela eller delar av AB Svenska Spel säljs.

Att motverka spelberoende och kriminalitet är det överordnande syftet med den svenska spelregleringen. Direktiven till Spelutredningen genomsyras av kravet på en stark och förbättrad social skyddsnivå på spelområdet. Utredaren ska bland annat föreslå hur en uppstramning och modernisering av regelverket kan ske i syfte att stärka de allmänna skyddsbehov som ska stå i förgrunden för svensk spelpolitik. De sociala skyddsaspekterna, det vill säga att motverka skadeverkningar i form av spelberoende, bedrägerier och kriminalitet, ska genomsyra allt från tillståndsgivning, försäljning och lansering av nya spel till marknadsföring och tillsynsutövande. Utredaren ska vidare lämna förslag till hur stort det ekonomiska behovet är för åtgärder på området och behandla hur en långsiktig forskning kring spelberoende kan säkerställas och finansieras.

Regeringen anser det vara av stor vikt att Sveriges föreningsliv, inbegripande föreningsidrott och ungdomsorganisationernas verksamhet, samt hästsporten kan fortsätta att utvecklas bland annat genom att resurser även i framtiden ställs till föreningslivets och hästsportens förfogande. En förutsättning för detta är att intäkter från spel även fortsättningsvis kan komma sådana ändamål till godo. Spelutredaren ska därför allsidigt belysa vilka ekonomiska effekter införlivandet av eventuellt nya aktörer på spelmarknaden får för folkrörelserna, bland annat idrottsrörelsen och ungdomsorganisationer samt hästsporten.

Spelutredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 december 2008. Därefter kommer ett remissförfarande att ske innan regeringens ställningstagande sker.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.