spel på hundar

Skriftlig fråga 1999/2000:1120 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-14
Besvarad
2000-06-27
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 1999/2000:1120

av Gudrun Lindvall (mp) till socialminister Lars Engqvist om spel på hundar

Svenska Spel satsar för att få nya grupper att börja spela i landet. Det gäller ungdomar och kvinnor, som ska vinnas för den nya spelformen greyhoundracing. Man samarbetar med TV 3 och lanserar spelet med känd ung programledare och säljer in ett livsstilsperspektiv, som ska appellera till unga kvinnor från landsbygden med djurintresse @ ett spel för hela familjen. Djurintresse, familjevärderingar kryddat med lite landsbygdsromantik, som en TV- och livsstilsforskare uttrycker saken. Redan andra veckan spelades för 6,3 miljoner kronor. Koncepetet kommer från England @ föregångslandet @ där greyhoundracing omsätter 25 miljarder kronor om året och där lanseringen kombinerats med disko, restauranger och reklam, allt riktat till en ung publik. I dag är närmare 60 % av dem som spelar på hund i England under 35 år.

Är detta vad vi vill i Sverige? Antalet spelberoende är i dag ca 150 000 och inte i något annat land spelas det så mycket som i Sverige. Enligt Folkhälsoinstitutets rapport Spel och spelberoende i Sverige 1999 har 9 % av ungdomar i åldern 15@17 år spelproblem. Åldersgränsen för att få spela på greyhoundar är 18 år, men kontrollen är enligt uppgift dålig. Är det verkligen socialt försvarbart att Svenska Spel så tydligt vänder sig med en spelform till unga människor?

Jag vill fråga ministern:

Hur avser ministern agera för att förhindra att unga människor hamnar i ett spelberoende via greyhoundracing?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1120 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 1999/2000:1120 om spel på hundar

Socialminister Lars Engqvist

Gudrun Lindvall har frågat mig hur jag avser att agera för att förhindra att unga människor hamnar i ett spelberoende via greyhoundracing.

Antalet spelformer har ökat märkbart under 1990-talet och svenskar verkar vara ett folk som gillar att pröva på att spela. Spel ska naturligtvis handla om underhållning och upplevas som ett nöje, men vi vet att det finns en stor grupp människor som inte klarar av detta utan blir spelberoende. En grupp som är särskilt utsatt är självklart unga människor. Av den anledningen har vissa krav ställts upp därav bl.a. åldersgränser. Regeringen har även genom att tillskjuta extra resurser till Folkhälsoinstitutet uppmärksammat ökade problem med spelberoende.

Folkhälsoinstitutet arbetar med en studie vars syfte är att ta reda på omfattningen av spelrelaterade problem i Sverige. Resultatet från studien kommer att presenteras i ett flertal rapporter. Resultaten ska ligga till grund för insatser i syfte att förebygga och förhindra att människor drabbas av ett negativ spelbeteende.

Folkhälsoinstitutet har som en första insats startat en jourtelefon dit människor kan ringa för att få hjälp med sitt spelberoende.

Förebyggande insatser för att förhindra spelberoende riktar sig till samtliga som kan tänkas utgöra en riskgrupp, både unga och gamla och oberoende av vilka spelformer som missbrukas. Insatserna riktar in sig på själva beroendet. Jag utgår därför ifrån att även ungdomsgruppen som spelar på greyhoundracing berörs av de förebyggande insatserna som Folkhälsoinstitutet erbjuder.

I regleringsbrevet för år 2000 har vi bett Folkhälsoinstitutet om en avstämning i höst av hur projektet fortlöper och jag ser fram emot att få ytterligare kunskap inom området. Fram till dess avser jag inte att vidta några direkta åtgärder för spelberoende via greyhoundracing.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.