Spel ombord på fartyg i internationell trafik

Skriftlig fråga 2018/19:97 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-31
Överlämnad
2019-02-01
Anmäld
2019-02-05
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Från och med den 1 januari 2019 gäller en ny spellag i Sverige. Den nya spellagen reglerar spel inom ett flertal olika områden, däribland spel ombord på fartyg i internationell trafik. I enlighet med de regler som gäller enligt den nya lagen ska samtliga fartyg oavsett i vilket land fartyget är flaggat ha licens för att tillhandahålla spel på svenskt territorium och i svensk ekonomisk zon. Den som har licens för spel är också skattskyldig för spel i Sverige, inklusive ekonomisk zon.

Av lagen (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon framgår ett antal områden där Sverige i enlighet med havsrättskonventionen har infört möjligheter för den svenska staten att vidta åtgärder, bland annat skydd av den marina miljön. I samband med beslut om lag (2017:1272) om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner infördes även en så kallad angränsande zon. I samband med denna lagändring genomfördes även en ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) i syfte att förtydliga Sveriges möjligheter att beskatta utländska företag för den ekonomiska exploatering som kan ske på kontinentalsockeln. Regeringen konstaterade i detta sammanhang att det inte av den dåvarande skrivningen i inkomstskattelagen gick att utläsa att denna rätt var begränsad till verksamhet på kontinentalsockeln och genomförde därför en justering också av definitionen i inkomstskattelagen. I Sverige sammanfaller definitionen av ekonomisk zon och avgränsningen för den svenska kontinentalsockeln. Regeringen konstaterade dock i sammanhanget att förtydligandet inte innebar någon ändring i sak.

Förenta nationernas havsrättskonvention innehåller, utöver regler för staternas rättigheter och skyldigheter inom olika geografiska områden, även regler för så kallad oskadlig genomfart. Denna rättighet innebär bland annat en möjlighet för fartyg som passerar genom svenskt territorium eller ekonomisk zon på väg mot en annan stat att göra detta, såvida fartyget inte bryter denna rätt, till exempel genom att bryta mot tillämpliga internationella regler eller genom att begå brottsliga handlingar. Den nya spellagen innehåller ett särskilt undantag från licenskravet för spel ombord för luftfartyg som flyger över Sverige. Trots det faktum att spel ombord på fartyg till sjöss torde vara betydligt vanligare än ombord på luftfartyg saknas motsvarande undantag för fartyg till havs. Ytterligare en utmaning i sammanhanget är att det enligt den nya lagen krävs tillstånd för att inneha till exempel en spelautomat, även om spel inte bedrivs i Sverige. Dessa regler innebär att det finns en risk för att fartyg som är tillfälligtvis på besök i Sverige, exempelvis kryssningsfartyg, inte kommer att kunna angöra svenska hamnar, då man som regel inte har förutsättningar att söka och erhålla dessa tillstånd inom rimlig tid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi: 

 

Anser statsrådet att de regler som har införts är förenliga med folkrätten och Sveriges internationella åtaganden, särskilt vad avser så kallad oskadlig genomfart och möjligheten till beskattning i ekonomisk zon?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:97 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2019/

00332/OU

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:97 av Boriana Åberg (M)
Spel ombord på fartyg i internationell trafik

Boriana Åberg har frågat mig om jag anser att de regler som har införts är förenliga med folkrätten och Sveriges internationella åtaganden, särskilt vad avser så kallad oskadlig genomfart och möjligheten till beskattning i ekonomisk zon.

Såsom Boriana Åberg redogör för i bakgrundsbeskrivningen till sin fråga, trädde den nya spellagen i kraft den 1 januari 2019. Omregleringen av den svenska spelmarknaden innebär stora förändringar för samtliga aktörer och berör många komplicerade frågor, däribland folkrätten och Sveriges internationella åtaganden. Nu har vi fått systemet på plats, vilket är bra för svenska konsumenter och de som tillhandahåller spel. Givet omregleringens omfattning och frågornas komplexitet är det naturligt att det efter hand kan uppstå behov av justeringar och förtydliganden. Det var också något som jag som ansvarig minister räknat med. Regeringen avser att noga följa utvecklingen på området och återkomma med förslag i den utsträckning det bedöms nödvändigt.

Stockholm den 12 februari 2019

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.