speciell EU-representant för Tibet

Skriftlig fråga 2003/04:865 av Olsson, Kent (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-05
Anmäld
2004-03-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-03-11
Svar anmält
2004-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 mars

Fråga 2003/04:865

av Kent Olsson (m) till utrikesminister Laila Freivalds om speciell EU-representant för Tibet

Frågan om tillsättandet av en speciell EU-representant för Tibet har behandlats av Europaparlamentet 1998 och 2002. Dalai lama framförde också i sitt tal till Europaparlamentet 2001 en begäran om att en särskild representant för Tibet skulle tillsättas av Europaparlamentet.

EU har tidigare tillsatt speciella representanter för att främja konfliktlösningar i olika delar av världen.

Den tibetanska kampen för mänskliga rättigheter och självbestämmande har pågått under lång tid. Denna kamp förs med icke-våld. Tillsättandet av en speciell EU-representant för Tibet skulle accentuera EU:s engagemang för en fredlig konfliktlösning. Det skulle också vara ett effektivt sätt för EU:s medlemsländer att främja en dialog och förhandlingar mellan Kina och Tibet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Är ministern beredd att inom EU verka för att en speciell EU-representant för Tibet tillsätts?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:865 besvarad av

den 11 mars

Svar på fråga 2003/04:865 om speciell EU-representant för Tibet

Utrikesminister Laila Freivalds

Kent Olsson har frågat mig om jag är beredd att inom EU verka för att en speciell EU-representant för Tibet tillsätts.

Regeringen ser allvarligt på situationen i Tibet och bristerna i respekt för de mänskliga rättigheterna där. Sverige verkar för att situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina, inklusive Tibet, ska uppmärksammas i internationella sammanhang. I våra kontakter med den kinesiska regeringen för vi även fram att en dialog mellan Dalai lama och den kinesiska regeringen skulle bidra till att inom överskådlig tid nå en lösning på den svåra situationen i Tibet. Det är vår förhoppning att de besök som Dalai lamas sändebud avlagt i Kina den senaste tiden är början på en sådan dialog.

Frågan om en särskild EU-representant för Tibet har vid flera tillfällen diskuterats inom EU. Den samlade bedömningen av EU:s medlemsstater har emellertid varit att en sådan representants förutsättningar för ett framgångsrikt arbete är begränsade. Sverige är dock öppet för att överväga en särskild representant för Tibet om förutsättningarna för en sådan representants möjligheter att verka kan anses ha förbättrats. Sverige har inom EU även betonat att vi är öppna för att diskutera andra metoder för att stödja befolkningen i Tibet, utöver det direkta stöd vi ger till Tibet i form av utvecklingssamarbete och den dialog vi för med Kina om Tibetfrågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.