Till innehåll på sidan

Solidaritetsförklaringen i regeringsförklaringen

Skriftlig fråga 2016/17:19 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-19
Överlämnad
2016-09-20
Anmäld
2016-09-21
Svarsdatum
2016-09-28
Sista svarsdatum
2016-09-28
Besvarad
2016-09-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Den svenska solidaritetsförklaringen formulerades i bred politisk enighet i Försvarsberedningen, antogs av riksdagen 2009 och utgör ett centralt dokument i svensk säkerhetspolitik. Säkerhet i samverkan och förmågan att ge och ta emot civil och militär hjälp har under de senaste åren varit en hörnsten i svensk säkerhetspolitik, oavsett partifärg på den sittande regeringen.

Regeringen Löfven lägger stor tonvikt på att man utvecklar försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten med andra länder och organisationer just för att stärka vår förmåga att solidariskt ge och ta emot militär och civil hjälp i händelse av kris och konflikt.

I linje med detta fanns solidaritetsförklaringen också med i regeringsförklaringen 2014, där den centrala formuleringen också var citerad i texten. Däremot fanns solidaritetsförklaringen varken med i regeringsförklaringen 2015 eller i den regeringsförklaring som statsminister Stefan Löfven läste upp i riksdagen den 13 september 2016.

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga statsminister Stefan Löfven:

 

På vilka omständigheter och fakta har statsministern baserat sitt ställningstagande att i de två senaste regeringsförklaringarna utelämna en så pass central del i den svenska säkerhetspolitiken som den svenska solidaritetsförklaringen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:19 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:19 av Hans Wallmark (M) Solidaritetsförklaringen i regeringsförklaringen

Hans Wallmark har frågat statsministern på vilka omständigheter och fakta statsministern har baserat sitt ställningstagande att i de två senaste regeringsförklaringarna utelämna en såpass central del i den svenska säkerhetspolitiken som den svenska solidaritetsförklaringen. Frågan har överlämnats till mig.

Det regeringen anförde i regeringsförklaringen 2014 gäller givetvis också fortsättningsvis. Svensk säkerhetspolitisk linje är välkänd och regeringen är tydlig med att den ligger fast. Det konstaterade också statsministern nyligen i regeringsförklaringen då han framförde just detta. Därmed bekräftas vikten av den svenska solidaritetsförklaringen som utgör ett centralt element i den svenska säkerhetspolitiken.

Stockholm den 28 september 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.