Solidarisk finansiering

Skriftlig fråga 2020/21:2884 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-17
Överlämnad
2021-05-18
Anmäld
2021-05-19
Svarsdatum
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Sverige finns en unik koncentration av personer med den så kallade Skelleftesjukan. Sjukdomen är progressiv och leder till lidande och ofta för tidig död för den som drabbas. Som så ofta med genetiska sjukdomar är det en ojämn geografisk spridning. De flesta patienter finns i Norrbotten och Västerbotten. Ofta debuterar sjukdomen medan den drabbade är i fullt yrkesverksam ålder med många år kvar på arbetsmarknaden och i livet.

Tyvärr är dock inte behandlingen tillgänglig för alla som behöver den. I Sverige har det visserligen slutits avtal mellan forskande företag och det så kallade NT-rådet som på uppdrag av regioner i samverkan rekommenderar och i praktiken styr över användning av ny läkemedelsbehandling. NT-rådet har valt att prioritera behandlingar som inte stoppar sjukdomsutvecklingen. En patient måste alltså först bli väldigt sjuk innan hen eventuellt kan få del av fungerande behandling, om hen ens någon gång får hjälpen.

En besvärande faktor i Sverige är att behandlingen ska täckas av regionernas medel för sjukhusläkemedel. Två regioner får därmed en orimlig sjukdoms- och kostnadsbörda. Staten tar inte ansvar. Detta kan anses strida mot hälso- och sjukvårdslagens § 2 om att ”målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.” Patienter i hela Sverige behöver få tillgång till behandling som hindrar sjukdomen.

Finansieringen av läkemedel var föremål för en grundlig översyn i samband med läkemedelsutredningen (SOU 2018:89). Till de frågor som behandlades hörde frågan om solidarisk finansiering av läkemedelskostnader där det finns en särskilt ojämn fördelning av patienter mellan regionerna. Utredningen konstaterade att dagens modell har flera brister. De två viktigaste bristerna är att listan över ingående sjukdomar är föråldrad och att den bara innehåller förmånsläkemedel. Utredningen föreslog en helt ny modell kopplad till den stora generalisering av dagens statsbidrag som var utredningens stora reformförslag. Även Sveriges Kommuner och Regioner har lyft behovet av en förändring. I sitt nya positionspapper om läkemedel efterlyser man en ”solidarisk finansiering av läkemedel som omfattar både recept- och rekvisitionsläkemedel och som innebär en fördelning av finansieringsansvaret mellan stat och region”.

Regeringen har ännu inte lämnat några förslag kring hur man vill gå vidare med läkemedelsutredningen i stort och det gör även att frågan om den solidariska finansieringen förblivit olöst. För att kunna lösa de brister som kvarstår skulle en mindre justering av dagens modell kunna göras i väntan på en eventuell större förändring av systemet.

Att inkludera Skelleftesjukan i modellen skulle göra listan mer aktuell och dessutom innebära att även rekvisitionsläkemedel inkluderas.

Om det finns en vilja att modernisera den solidariska finansieringen finns det inga formella hinder i vägen. Systemet bygger på en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Regioner och regeringen som kan förändras med en ny överenskommelse.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för att solidarisk finansiering ska vidgas så att sjukhusbehandling av Skelleftesjukan tas med i 2022 års överenskommelse om läkemedelsanslaget med Sveriges Kommuner och Regioner?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2884 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2884 av Mattias Karlsson i Luleå (M)
Solidarisk finansiering

Mattias Karlsson har frågat mig om jag avser att verka för att solidarisk finansiering ska vidgas så att sjukhusbehandling av Skelleftesjukan tas med i 2022 års överenskommelse om läkemedelsanslaget med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Jag instämmer med frågeställaren att det är viktigt att nya behandlingar tillhandahållas effektivt och jämlikt, utan onödiga dröjsmål. Alla patienter ska erbjudas god vård efter behov på lika villkor.

Precis som Mattias Karlsson skriver finansierar regionerna de läkemedel som används i slutenvården, medan staten finansierar de läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet. Staten bidrar redan i dag till en solidarisk finansiering inom det område som täcker den största delen av läkemedelskostnaderna, d.v.s. receptbelagda läkemedel inom förmånssystemet. Behovsmodellen syftar till att fördela statsbidraget till regionerna efter bedömt behov och inte efter faktisk förbrukning. Som en del i behovsmodellen ingår också att, genom en solidarisk finansiering mellan regionerna, ta hänsyn till en mycket ojämn fördelning av patienter mellan regionerna med en viss sjukdom som kräver kostsam läkemedelsbehandling. Syftet är att öka jämlikheten.

Överenskommelsen avseende läkemedelsförmånerna sker via årliga förhandlingar mellan staten och SKR och omfattar stora summor, drygt 33 miljarder under 2021.Att förändra den grundläggande principen för finansiering av läkemedel är inte aktuellt.

Jag avser att fortsatt följa utvecklingen inom alla delar av läkemedelsområdet noggrant för att säkerställa att vi har en jämlik vård i hela landet.

Stockholm den 26 maj 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.