Sökbarhet för anmälningar som gäller barn

Skriftlig fråga 2022/23:218 av Eva Lindh (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-28
Överlämnad
2022-12-29
Besvarad
2023-01-12
Sista svarsdatum
2023-01-12
Svarsdatum
2023-01-12
Anmäld
2023-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Att barn och ungdomar som bor i kommunen växer upp under trygga förhållanden är ett av kommunens viktigaste ansvar. Socialtjänsten i kommunerna har ansvar för att barn och ungdomar som befinner sig i svåra situationer får det stöd och den hjälp som de behöver. De som arbetar inom myndigheter som möter barn har en skyldighet att anmäla om det finns anledning till oro för ett barn. År 2018 gjordes runt 331 000 anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa till landets socialtjänster. I 38 procent av fallen fattades beslut om att inleda utredning. 62 procent lades ned utan vidare utredning.

När en anmälan kommer in till socialtjänsten ska en bedömning göras genast om ett barn är i behov av omedelbart skydd, om en utredning ska inledas eller alternativt att inte inleda en utredning. Att inte inleda en utredning kan grundas på att det inte finns skäl till oro men det kan också grundas på att orosanmälan varit anonym och alldeles för diffus. Bedömningen ska dokumenteras.

Om socialtjänsten väljer att inte inleda utredning får dokumentationen enbart förvaras kronologiskt. Det är inte tillåtet att söka bland de anmälningar som kommit in där det enbart gjorts förhandsbedömningar. Det kan innebära att det kan ha förekommit ett flertal av varandra oberoende orosanmälningar där var och en inte föranleder en utredning, men där de sammantaget kan visa en bild av ett barn i stort behov av stöd. Detta är inte rimligt och rimmar illa med ett barns bästa. Jag har vid flera tillfällen lyft frågan och motionerat i riksdagen för att göra anmälningar som gäller barn sökbara.

Socialstyrelsen har utrett frågan på uppdrag av regeringen. En lagändring föreslås om att göra det möjligt att spara nedlagda orosanmälningar om barn i sökbara register. Förslaget har varit ute på remiss. De inkomna remissvaren är överlag överväldigande positiva till förslaget om att göra orosanmälningar om barn sökbara.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Kommer statsrådet och regeringen att gå vidare med förslaget om att göra anmälningar som gäller barn sökbara?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:218 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

S2022/04893 Socialdepartementet Socialtjänstministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:218 av Eva Lindh (S)
Sökbarhet för anmälningar som gäller barn

Eva Lindh har frågat mig om regeringen och jag kommer att gå vidare med förslaget om att göra anmälningar som gäller barn sökbara.

En av socialnämndens viktigaste uppgifter är att se till att barn som befinner sig i en utsatt situation får det stöd och skydd som de behöver.

Om nämnden efter en orosanmälan beslutar att inte inleda en utredning är det inte givet var beslutet ska dokumenteras utan en fråga som nämnden själv får ta ställning till. Av Socialstyrelsens allmänna råd följer att om den enskilde redan har en personakt hos nämnden, bör beslutet att inte inleda en utredning antingen dokumenteras i personakten eller antecknas på eller i anslutning till den inkomna eller upprättade handling som låg till grund för nämndens förhandsbedömning. Om den enskilde inte redan har en personakt, bör beslutet att inte inleda en utredning antecknas på eller i anslutning till den inkomna eller upprättade handling som låg till grund för nämndens förhandsbedömning.

Socialstyrelsens författningsförslag i rapporten Att göra anmälningar som gäller barn sökbara bereds i Regeringskansliet och regeringen och jag avser under 2023 återkomma i frågan.

Stockholm den 12 januari 2023

Camilla Waltersson Grönvall

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.