Sockenindelning

Skriftlig fråga 2012/13:68 av Sandberg, Gunnar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-23
Anmäld
2012-10-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-11-06
Besvarad
2012-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 oktober

Fråga

2012/13:68 Sockenindelning

av Gunnar Sandberg (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Den svenska befolkningsstatistiken har sedan 1600-talet utgått från en genom tiderna i princip oförändrad indelning av landet i ett par tusen församlingar, tidigare socknar. Denna indelning har stor betydelse för lokal identitet och tillhörighet. Den långa obrutna befolkningsstatistiken gör det möjligt att i historieforskning följa människor från vaggan till graven, till glädje för hundratusentals släkt- och bygdeforskare över hela landet.

Regeringen tillsatte i september 2007 en utredning med syftet att göra en allmän översyn av folkbokföringslagen och då särskilt utreda frågan om huruvida folkbokföringen även i fortsättningen ska knytas till de kyrkliga församlingarna eller om någon annan lösning ska väljas.

Folkbokföringsutredningen framhöll i sitt betänkande (SOU 2009:75) vikten av historisk kontinuitet och föreslog en distriktsindelning, vars geografiska utformning ska utgå från församlingsindelningen 1999/2000 och som har sin grund i socknarna.

Också olika remissinstanser vill ha den nuvarande indelningen kvar och anser att förändringar skulle innebära negativa konsekvenser.

Avser finansministern att behålla sockenindelningen i den svenska befolkningsstatistiken även i fortsättningen?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:68 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 6 november

Svar på fråga

2012/13:68 Sockenindelning

Finansminister Anders Borg

Gunnar Sandberg har frågat mig om jag avser att behålla sockenindelningen i den svenska befolkningsstatistiken även i fortsättningen.

Frågan är ställd mot bakgrund av att Folkbokföringsutredningen i sitt slutbetänkande (SOU 2009:75) föreslår att folkbokföring ska ske i kommun i stället för församling. Utredningen föreslår också att en uppgift om distrikt, som ska bygga på församlingsindelningen 1999/2000, ska registreras i folkbokföringsdatabasen.

Folkbokföringsutredningens betänkande bereds fortfarande inom Regeringskansliet. Jag har inte för avsikt att föregripa det arbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.