Till innehåll på sidan

Socialjouren och tillgången till uppgifter om barn

Skriftlig fråga 2020/21:1527 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-28
Överlämnad
2021-01-29
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen genomförde SVT en kartläggning gällande socialjourens tillgång till dokumentation eller historik kring barn. Det är viktigt att socialjouren har tillgång till uppgifter om barnet när beslut ska tas i akuta lägen.

Kartläggningen visade att uppgifterna i 18 av 26 kommuner i Stockholms län endast var tillgängliga under kontorstid, alltså 40 timmar i veckan. Under resten av tiden, 70 procent av dygnets timmar, fanns uppgifterna inte tillgängliga.

Detta innebär att socialjouren måste ta beslut om barn som riskerar att fara illa, eller som far illa, utan att ha tillgång till tidigare uppgifter om barnet och dennes situation.

Detta kan medföra att socialjouren tar felaktigt beslut, exempelvis att inte omhänderta barnet, och därmed finns risken att barnet utsätts för brott.

Enligt SVT:s efterforskningar förekommer detta även i många andra delar av landet. SVT:s kartläggning konstaterar att detta inte beror på sekretess utan att detta ansetts vara för dyrt eller för tekniskt komplicerat.

Det är helt oacceptabelt att kommuner inte tar barnens utsatthet på allvar.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att åtgärda dessa allvarliga brister?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1527 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1527 av Elin Juntti (M)
Socialjouren och tillgången till uppgifter om barn

Elin Juntti har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att åtgärda de brister som framgått av en kartläggning som SVT genomfört.

Som Elin Juntti anger framgick av kartläggningen att socialjouren i många kommuner inte har tillgång till någon dokumentation eller historik kring barnen.

Det kan vara försvårande för bedömningarna att inte socialjouren inte har tillgång till dokumentation om barn som de möter i sin verksamhet, men det är viktigt att känna till att i de fall som socialjouren behöver vidta åtgärder utanför ordinarie kontorstid handlar det om att bedöma den akuta situationen och om akuta åtgärder behöver vidtas. Det är viktigt att åtgärder kan vidtas oavsett vilken dokumenten som finns tillgänglig just då. Det kan handla om ett omedelbart omhändertagande för att ge ett barn det stöd eller skydd som barnet behöver. Dagen därpå ska ärendet lämnas över till den ordinarie socialtjänsten som då behöver göra en bedömning om vad som är bäst för barnet. Tidigare historik och den nuvarande situationen är viktiga delar i denna bedömning som den ordinarie socialtjänsten har tillgång till.

Mot bakgrund av att socialjouren har att hantera den akuta situationen och att ärendet sedan ska tas över av den ordinarie socialtjänsten ser jag inte att det finns behov av att ändra denna ordning i nuläget.

Stockholm den 10 februari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.