social kompetens

Skriftlig fråga 1999/2000:165 av Andersson, Yvonne (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-04
Anmäld
1999-11-16
Besvarad
1999-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga 1999/2000:165

av Yvonne Andersson (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om social kompetens

Skolministern har på ett förtjänstfullt sätt engagerat sig i värdegrundsarbetet. Vi kristdemokrater tycker att arbete med etik och moral i skolan är oerhört viktigt.

Nu har skolministern aviserat att bilda ett kärnämne benämnt social kompetens. Jag ställer mig undrande inför bildandet av ämnet och vill därför ha svar på hur skolministern har tänkt sig detta.

Om det blir ett nytt ämne, är inte risken då att etiken isoleras till just detta ämne och aldrig får komma in i andra ämnen. Värdegrundsarbetet bygger på att värdegrunden ska aktualiseras i alla ämnen. Det är bättre att etiken får en framskjuten plats inom ämnet religionskunskap och att tid ges till etisk reflexion i samtliga andra ämnen.

Mot denna bakgrund vill jag fråga ministern:

På vilket sätt kommer skolministern att utforma förslaget om social kompetens som kärnämne i skolan?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:165 besvarad av

den 17 november

Svar på fråga 1999/2000:165 om social kompetens

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Yvonne Andersson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att utforma förslaget om social kompetens. Enligt Yvonne Andersson har jag aviserat att det ska bildas ett kärnämne benämnt social kompetens.

För närvarande pågår regeringens satsning på ett särskilt värdegrundsår i skolan. Det ger stöd och stimulans i det lokala arbetet med läroplanens värdegrund. Många lärare och elever har inspirerats och bedriver ett engagerat och omfattande arbete med värdegrundsfrågorna. Detta arbete bedrivs i olika former och med olika benämningar, varav social kompetens är en. Det är ännu för tidigt att dra definitiva slutsatser av värdegrundsprojektet, men det står redan nu klart att det lett till en värdefull kraftsamling på de viktiga värdegrundsfrågorna. Mina överväganden om att eventuellt införa ett ämne för livs- och värderingsfrågor i gymnasieskolan, grundar sig på att jag sett behovet av att ytterligare stärka arbetet med värdegrunden.

Jag vill samtidigt upplysa om att Beatrice Ask i en interpellation har frågat dels om jag tänker lägga fram en proposition om social kompetens som nytt kärnämne i gymnasieskolan, dels på vilket sätt jag avser att ta initiativ för att bättre än hittills säkra samarbete mellan hem och skolor vad gäller barnens fostran. Dessa frågor återkommer jag till i mitt interpellationssvar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.