Social housing i Göteborg

Skriftlig fråga 2016/17:200 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-21
Överlämnad
2016-10-25
Anmäld
2016-10-26
Svarsdatum
2016-11-02
Sista svarsdatum
2016-11-02
Besvarad
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Göteborgs kommun har presenterat åtta aktörer som tilldelats markanvisning i Frihamnen i centrala Göteborg. Kommunen har villkorat i markanvisningen att 500 hyreslägenheter ska byggas med garanterat låg hyra i minst 15 år. Målet är att hälften ska kosta 1 000 kronor per kvadratmeter och år – långt under vad andra göteborgare betalar för centralt belägna lägenheter. Lägenheter i Frihamnen kommer ha samma standard men olika hyror baserat på individernas inkomst. Det är ett regelrätt införande av social housing, alltså billiga bostäder som är förbehållna resurssvaga hushåll.

Göteborgs kommun frångår därmed från det svenska systemet och den svenska hyreslagstiftningen. Många problem uppstår när kommunen går in och sätter hyran. Ett smyginförande av social housing i Sverige borde inte vara tillåtet utan att frågan utretts och Sveriges riksdag har beslutat i frågan.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

Är det statsrådets ställningstagande att svenska kommuner har rätt att använda sitt planmonopol och sina kommunala bostadsbolag för att införa social housing i Sverige utan lagstöd, och om inte – vilka åtgärder tänker statsrådet vidta?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:200 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/ 06622/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:200 av Robert Hannah (L) Social housing i Göteborg

Robert Hannah har frågat mig om jag anser att svenska kommuner har rätt att använda sitt planmonopol och sina kommunala bostadsbolag för att införa social housing i Sverige utan lagstöd, och om inte – vilka åtgärder jag tänker vidta.

Jag vill börja med att klargöra att vi i Sverige har en generell bostadsmarknad för alla där kommunerna har bostadförsörjningsansvaret och där de kommunala allmännyttiga bostadsföretagen just har ett allmännyttigt syfte. Begreppet ”social housing” används ofta slarvigt för att beskriva den sociala sektor av bostadsmarknaden som finns i flera andra länder. Hur den sociala bostadsmarknaden fungerar skiljer sig åt i varje enskilt land och begreppet ”social housing” anser jag därmed bör användas med försiktighet då det saknas en entydig definition.

För tio år sedan infördes en undantagsregel i hyreslagen om s.k. presumtionshyra i syfte att stimulera nybyggnation av hyresrätter. Regeln innebär i korthet att fastighetsägaren och en hyresgästorganisation i en förhandling kan komma överrens om att hyran för en nybyggd lägenhet ska anses som skälig under en period om 15 år. Överenskommelse om presumtionshyra har i de flesta fall inneburit en högre hyra i nyproduktion men kan likväl tillämpas för att komma överrens om en hyra som är lägre än bruksvärdeshyran. Göteborgs kommun använder sitt markinnehav genom att i inbjudan till markanvisning bl.a. ställa krav på hyrestak under en begränsad tid. Det är alltså inte, som Robert Hannah skriver, kommunen som sätter hyran.

–

Med ett ökande underskott på bostäder för personer som vill etablera sig på bostadsmarknaden anser jag att fler kommuner bör arbeta mer aktivt så att fler bostäder byggs till rimliga hyror.

Stockholm den 1 november 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.