Snus i ANDTS-strategin

Skriftlig fråga 2020/21:2195 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-15
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sett till befolkningsmängd är antalet tobaksrelaterade dödsfall i Sverige lägst i Europa. Det är välbelagt att detta beror på att svenskar snusar mer och röker mindre. Ett lågt dödstal i Sverige är naturligtvis positivt.

Sverigedemokraterna menar även att Sverige bör verka för att mängden dödsfall sjunker inom Europa överlag, och ett steg i den riktningen är att erbjuda substitut till rökning. Därför har vi verkat för att häva EU:s exportförbud av snus.

Den rimliga ingången i tobakspolitiken är att verka skademinimerande genom att stödja de initiativ som leder till färre skador. Att snus orsakar färre skador än cigaretter står bortom rimliga tvivel varför det utgör ett ypperligt substitut för dem som i dag röker.

Med skademinimering som ingång kan man även resonera att det – för dem som inte förmår att sluta röka helt och som inte ser snus som ett substitut – vore bättre att övergå till mindre skadliga, rökfria alternativ till cigaretter. Här finns i dag tobaks- och nikotinprodukter som inte förbränns och som därmed inte utsöndrar många av de skadliga ämnen som orsakar rökningsrelaterade sjukdomar.   

Debatten på området lär intensifieras i närtid när Socialdepartementet släpper den försenade strategin för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Det lär finnas skäl att återkomma i sak då, men konstateras kan att regeringen tidigare har likställt cigaretter och snus i detta centrala styrdokument för svensk tobaksprevention.

Detta är onekligen väldigt olyckligt givet att skadeverkan hos cigaretter och snus är väsensskilda.

Mot detta som bakgrund vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 
Kommer den nya ANDTS-strategin att likställa cigaretter och snus?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2195 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2195 av Tobias Andersson (SD)
Snus i ANDTS-strategin

Tobias Andersson har frågat mig om den nya ANDTS-strategin kommer att likställa cigaretter och snus.

Det övergripande målet för regeringens tobakspolitik har under lång tid varit att minska allt tobaksbruk, även bruket av rökfria tobaksprodukter så som snus. Avseende rökfria produkter handlar det framförallt om att skydda barn och unga från att börja snusa och fastna i ett nikotinberoende.

Det är sedan lång tid tillbaka välkänt att rökning är en av de främsta förebyggbara riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död. Snusets skadliga effekter jämförs ofta med rökningens, men en sådan jämförelse är vansklig eftersom få produkter eller beteenden är så hälsofarliga som just rökning. Vi vet att även snusning ökar risken för ohälsa och sjukdom. Det finns tillräcklig kunskap om snusets skadeverkningar för att avråda från snus.

Andra nikotinprodukter, som till exempel e-cigaretter och tobaksfritt nikotinsnus, är relativt nya och det är fortfarande osäkert vilka risker bruket av dessa innebär. Vi vet dock att nikotin är ett mycket giftigt och beroendeframkallande ämne som innebär risker för hälsan. Barn och unga är särskilt känsliga för nikotinets skadeverkningar. Socialstyrelsen rekommenderar inte snus eller e-cigaretter för rökavvänjning. Det finns andra effektiva åtgärder för rökavvänjning som har vetenskapligt stöd.

Regeringen har i dagarna överlämnat ett förslag till en förnyad ANDTS-strategi till riksdagen. Genom att fokusera på både tobaks- och nikotinprodukter i den nya strategin avser regeringen att ta ett samlat grepp över samtliga beroendeframkallande produkter som innehåller nikotin. På det sättet kan vi förhindra att nya generationer fastnar i ett nikotinberoende och framförallt skydda våra unga.

Stockholm den 24 mars 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.