Till innehåll på sidan

Snedvridning av konkurrensen mellan värme som framställs inom industrin och i kraftvärmeverk

Skriftlig fråga 2010/11:286 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-02-09
Anmäld
2011-02-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2011-02-17
Besvarad
2011-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga

2010/11:286 Snedvridning av konkurrensen mellan värme som framställs inom industrin och i kraftvärmeverk

av Peter Persson (S)

till närings- och energiminister Maud Olofsson (C)

Från och med den 1 januari 2011 slopades CO2-skatten helt för bränslen som förbrukas i industrianläggningar som omfattas av EU ETS. CO2-skatten för bränslen som förbrukas i kraftvärmeanläggningar inom handelssystemet sänktes från 15 till 7 procent av den generella CO2-skattenivån. Ändringen leder till att en kraftvärmeanläggning som omfattas av EU ETS, och som levererar värme till ett industriföretag, belastas med högre CO2-skatt.

Vilka åtgärder avser närings- och energiministern att vidta för att komma till rätta med denna snedvridning av konkurrensen vid leverans av energi?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:286 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 17 februari

Svar på fråga

2010/11:286 Snedvridning av konkurrensen mellan värme som framställs inom industrin och i kraftvärmeverk

Finansminister Anders Borg

Peter Persson har frågat närings- och energiministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att komma till rätta med den snedvridna konkurrensen som uppstått till följd av att CO2-skatten slopades helt för bränslen som förbrukas i industrianläggningar medan den för kraftvärmeanläggningar sänktes från 15 till 7 procent av den generella koldioxidskattenivån. I båda fallen avses anläggningar som omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter, EU ETS. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Utsläpp av växthusgaser från anläggningar inom EU ETS regleras på EU-nivå och bör därför i princip inte vara föremål för ytterligare nationella styrmedel avseende koldioxidutsläpp. Koldioxidskatten har därför slopats för bränslen som förbrukas i industrianläggningar inom EU ETS från och med den 1 januari 2011. En slopad koldioxidskatt för fossila bränslen som förbrukas för värmeproduktion i kraftvärmeanläggningar eller andra värmeanläggningar inom EU ETS kan dock leda till att användningen av fossila bränslen ökar och att det blir svårare för Sverige att uppfylla målet för förnybar energi till 2020. Koldioxidskatten för kraftvärmeanläggningar inom EU ETS slopades därför inte helt, men sattes ned från 15 till 7 procent av den generella koldioxidskattenivån från och med den 1 januari 2011.

Regeringen följer utvecklingen inom industri- och kraftvärmesektorn. För närvarande är jag inte beredd att ta ställning till någon ytterligare sänkning av koldioxidskatten på kraftvärme inom EU ETS.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.