Snabb vaccinering av befolkningen

Skriftlig fråga 2020/21:459 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det har gått relativ lång tid sedan världen drabbades av coronaviruset, och i Sverige har dödssiffrorna varit höga i jämförelse med andra länder. Sveriges strategi med provtagning av befolkningen har inte fungerat helt smärtfritt, och ännu fungerar inte provtagningen fullt ut i alla regioner.

Rapporter kommer nu om att ett vaccin är i antågande, och arbetet för att säkerställa att alla som vill har möjlighet att få vaccinet så fort som möjligt måste påbörjas. Detta skulle näringslivet och de privata vårdaktörerna inom hälso- och sjukvården kunna hjälpa till med.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser arbetet ut med att förbereda för en storskalig covid-19-vaccinering ut i Sverige, och avser ministern att låta näringslivet vara behjälpligt vid massvaccineringen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:459 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på frågorna 2020/21:459 av Åsa Coenraads (M) Snabb vaccinering av befolkningen och 2020/21:460 av Lotta Olsson (M) Förberedelse för massvaccination

Åsa Coenraads har frågat mig hur arbetet ser ut med att förbereda för en storskalig covid-19-vaccinering i Sverige och om jag avser att låta näringslivet vara behjälpligt vid massvaccineringen.

Därtill har Lotta Olsson frågat mig hur jag arbetar för att förbereda Sverige för massvaccination när vaccin mot covid-19 finns tillgängligt.

Redan i maj presenterade regeringen en vaccinstrategi för att Sverige snabbt ska få tillgång till vaccin mot covid-19 och snabbt kunna vaccinera. För att säkra tillgång till vaccin ingår Sverige i en gemensam EU-process. Sveriges vaccinsamordnare deltar, som en av EU:s sju förhandlare, i förhandlingar med intressanta vaccintillverkare. Regeringen har hittills beslutat att ansluta Sverige till fyra förhandsavtal och därigenom säkrat flera miljoner doser vaccin, under förutsättning att vaccinen blir godkända. Fler avtal kan bli aktuella.

I maj gav regeringen, utifrån vaccinstrategin, ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell operativ vaccinationsplan. Planen ska vara ett stöd för myndighetens insatser och till regionerna för en snabb och effektiv vaccinering. Folkhälsomyndigheten presenterade en första version av planen den 31 augusti och uppdaterar planen allteftersom kunskapsläget utvecklas. Folkhälsomyndigheten har även ett regeringsuppdrag att ta vara på erfarenheter från den pågående influensavaccineringen som kan vara användbara för vaccineringen mot covid-19.

Det är värt att påminna om att redan nu, mitt under den pågående coronapandemin, genomför regionerna en omfattande vaccination mot säsongsinfluensan. Jag har ett stort förtroende för att den kompetensen kommer till nytta i förberedelserna för vaccination mot covid-19.

Runtom i regionerna pågår ett förberedande arbete med stöd av såväl Folkhälsomyndighetens nationella vaccinationsplan som regionernas egna pandemiplaner. I vilka situationer som näringsliv och privata vårdaktörer anlitas för att utföra vaccinationer avgör regionerna själva. Grundläggande är dock att vaccination ska ske efter behov. Den som enligt nationella riktlinjer behöver bli vaccinerad först ska också bli vaccinerad först.

Sammanfattningsvis har regeringen vidtagit åtgärder och kommer fortsatt att vidta åtgärder för att Sverige ska få tillgång till vaccin och kunna vaccinera effektivt efter behov.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.