Smittspridningen av covid-19

Skriftlig fråga 2021/22:700 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-04
Överlämnad
2022-01-07
Anmäld
2022-01-11
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 22 december fattade regeringen beslut om ändringar i inreseförbuden till Sverige, vilka innebär att från och med den 28 december måste inresande som inte är skrivna i Sverige och inte är svenska medborgare uppvisa negativt testsvar för pågående covidinfektion. Enligt uppgifter i medier (SVT, Aftonbladet) sker endast selektiva kontroller av testbevis på bland annat Arlanda och Öresundsbron.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att smittspridningen av covid-19-virus inte ska öka till följd av bristande efterlevnad av de av regeringen beslutade reglerna för inresa till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:700 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/00032 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:700 av Boriana Åberg (M)
Smittspridningen av covid-19

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att smittspridningen av covid-19-virus inte ska öka till följd av bristande efterlevnad av de av regeringen beslutade reglerna för inresa till Sverige.

Smittskyddsåtgärder kopplat till resande är några av ett stort antal åtgärder som är vidtagna mot covid-19. Den 10 januari 2022 aviserades ytterligare smittskyddsåtgärder.

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt inreseförbud till Sverige för utländska medborgare. Detta har i olika former gällt sedan mars 2020. Frågeställaren nämner det krav på negativt test för covid-19 inom 48 timmar före inresa till Sverige som infördes den 28 december 2021. Regeringen har beslutat att ta bort detsamma från och med den 21 januari 2022 i enlighet med en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Myndigheten bedömer att testkravet inte längre är en proportionerlig åtgärd eftersom spridningen av omikronvarianten i Sverige innebär att resenärer inte längre bedöms utgöra en särskild risk.

Beslutet innebär en återgång till de regler som gällt tidigare: Vid resa från ett land inom EU/EES måste utländska medborgare uppvisa EU:s digitala covidintyg eller motsvarande om de inte omfattas av något av gällande undantag. Vid resa från tredjeland måste utländska medborgare omfattas av något av undantagen från inreseförbudet och dessutom kunna uppvisa ett negativt test för covid-19 utfört inom 72 timmar före inresa till Sverige eller vara undantagen även från testkravet. Härutöver uppmanar Folkhälsomyndigheten alla som reser in i Sverige från utlandet att testa sig vid symtom på covid-19 och följa de allmänna råd och rekommendationer som gäller i Sverige.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer kontinuerligt nödvändigheten av olika smittskyddsåtgärder mot covid-19. Åtgärder ska vidmakthållas så länge de är motiverade, men ska inte finnas kvar längre än nödvändigt.

Stockholm den 19 januari 2022

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.