Smittspridning i samband med stämmor

Skriftlig fråga 2021/22:788 av David Josefsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-17
Överlämnad
2022-01-18
Anmäld
2022-01-19
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I maj 2020 infördes en temporär lagstiftning som möjliggjorde för helt digitala bolagsstämmor och stämmor i ekonomiska föreningar. Efter att lagstiftningen förlängdes hösten 2020 kom den att gälla fram till utgången av 2021.

Ungefär samtidigt som lagen slutade gälla tog smittspridningen åter fart, och regeringen valde att genomföra ett antal smittskyddsåtgärder som begränsningar av restaurangers serveringstider och krav på vaccinpass vid olika evenemang.

Regeringen har dock valt att inte förlänga möjligheten att genomföra helt digitala stämmor. På fråga från Dagens industri svarar man från justitieministerns presstab att ”vi ser i dag inte att en justering behöver ske” vad gäller att förlänga möjligheten till helt digitala stämmor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att möjliggöra för arrangörerna att minska risken för smittspridning i samband med stämmor i aktiebolag och ekonomiska föreningar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:788 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00102 Ju2022/00130 Ju2022/00131 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på frågorna

2021/22:768 av Mikael Eskilandersson (SD)
Möjlighet till digitala bolagsstämmor

2021/22:787 av David Josefsson (M) Digitala stämmor i framtiden

2021/22:788 av David Josefsson (M) Smittspridning i samband med stämmor

Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag skyndsamt kommer att föreslå möjlighet till digitala bolagsstämmor, och om inte – av vilken orsak.

David Josefsson har frågat mig om jag är beredd att nu tillsätta en utredning för att ta fram permanent lagstiftning om digitala stämmor.

David Josefsson har också frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att möjliggöra för arrangörerna att minska risken för smittspridning i samband med stämmor i aktiebolag och ekonomiska föreningar.

När det först gäller åtgärder för att minska risken för smittspridning vid bolags- och föreningsstämmor besvarade jag så sent som den 12 januari en liknande fråga från Mikael Eskilandersson. Jag svarade då att det vid den tidpunkten inte fanns något nytt besked att ge i fråga om ett återinförande av de tillfälliga åtgärderna för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor, men att regeringen självklart följer utvecklingen noga och är beredd att vidta nödvändiga åtgärder.

Med anledning av den ökade smittspridningen i samhället har Justitiedepartementet nu tagit fram ett förslag som innebär att den tillfälliga regleringen, som bl.a. möjliggör digitala stämmor, återinförs från och med den 1 mars. Departementet har inhämtat synpunkter på förslaget från berörda myndigheter och organisationer och avsikten är att en proposition ska kunna lämnas till riksdagen inom kort.

När det gäller möjligheten att införa permanenta regler för digitala stämmor pågår fortfarande en utvärdering av de tillfälliga reglerna i Justitiedepartementet. Som ett led i arbetet har departementet bl.a. hållit samrådsmöten med berörda företag, organisationer och myndigheter. Mot bakgrund av att regeringen avser att föreslå att de tillfälliga reglerna ska återinföras under ytterligare en tid, är det inte aktuellt att redan nu ta ställning till om delar av regleringen bör införas permanent.

Stockholm den 26 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.