Smittspårningskapacitet i Västmanland

Skriftlig fråga 2019/20:1755 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-07
Överlämnad
2020-07-08
Sista svarsdatum
2020-07-22
Svarsdatum
2020-07-29
Besvarad
2020-07-29
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regionernas mål om att återigen påbörja en identifiering och kartläggning av covid-19 hindras nu av att kapaciteten runt om i Sverige är för dålig. Smittspårningen är ett viktigt verktyg för att bromsa och hindra vidare smittspridning i Västmanland.

Enligt en undersökning som SVT gjort i landets 21 regioner visar det sig att alla har långt ifrån den kapacitet som behövs för att klara det uppdrag som Folkhälsomyndigheten ställt. Vice smittskyddsläkaren i Västmanland svarar så här: ”Under en tid har smittspårningen skett kring alla fall, men inte alltid och inte nu.”

Risken att få en ökad smittspridning eller en andra våg av pandemin är nu överhängande.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att Sveriges regioner ska kunna öka sitt smittspårningsarbete?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1755 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020

/05905/F

S

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1755 av Åsa Coenraads (M)
Smittspårningskapacitet i Västmanland

Åsa Coenraads har frågat mig vad jag avser att göra för att Sveriges regioner ska kunna öka sitt smittspårningsarbete.

Regionerna har ett stort ansvar för utökad testning samt efterföljande smittspårning vid positiva fall. Regionerna är enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) och smittskyddslagen (2004:168) ansvariga för provtagning och analys av allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar. Regeringen gav den 4 juni 2020 länsstyrelserna i uppdrag att bistå regionerna vid utbyggnaden av kapaciteten för PCR-testning och serologisk testning för covid-19 inom sina geografiska områden samt ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att, i samråd med länsstyrelserna, skyndsamt säkerställa adekvata flödeskedjor för storskalig PCR-testning och serologisk testning för covid-19 i hela landet. I uppdraget till Folkhälsomyndigheten ingår även att bygga upp och tillhandahålla en nationell funktion i form av ett utbrottsteam som kan stödja regioner i smittspårning och utredning av positiva fall. I samband med dessa uppdrag beslutade regeringen om en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) angående ökad nationell testning för covid-19. I denna överenskommelse ingår att under tidig och sen pandemisk fas utöka smittspårningen i de fall personer testats positivt för covid-19 genom PCR-test. Smittspårningen ska genomföras så skyndsamt som möjligt vid positivt resultat i enlighet med smittskyddslagen. För att stärka regionernas arbete med smittspårning och utbrottshantering har regeringen beslutat om att tilldela regionerna en miljard kronor.

Det pågår ett intensivt arbete, nationellt och i regionerna, för en ändamålsenlig storskalig testning för covid-19 samt efterföljande smittspårning och hantering av positiva fall. Regeringen för en dialog med berörda aktörer och är beredd att vidta fler åtgärder om så krävs.

Stockholm den 29 juli 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.