Smittorisken i skolorna

Skriftlig fråga 2020/21:2776 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-06
Överlämnad
2021-05-07
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sedan pandemins början har regeringen insisterat på att hålla skolorna öppna i största möjliga mån. Både bland lärare, skolledning, elever och föräldrar har denna inställning ett stöd i den mån att detta bör vara utgångspunkten. I många andra länder stängdes skolorna åtminstone delvis under våren 2020, för att sedan hålla öppet i hög grad men där med en lång rad olika åtgärder för att förebygga smittspridning i skolmiljö.

Sedan i höstas har det kommit otaliga rapporter på hög smittspridning i skolorna; vid flera tillfällen har grundskolan varit den plats där smittspridningen varit högst i samhället. Det har också kommit fler anmälningar från skolorna än från vården avseende smittade på arbetsplatsen. Samtidigt är det fortfarande en grundläggande brist på tydliga nationella och lokala åtgärder för att kombinera just öppna skolor med olika insatser för att hålla smittan nere. Lärarfack, lärare och även elever menar att skolan har åsidosatts, att det saknas åtgärder för att kunna hålla avstånd, god ventilation, mindre elevgrupper, skyddsutrustning samt för att testa, smittspåra och isolera fall.

Skolan upplevs vara en annan värld, där inga av de rekommendationer som finns kan upprätthållas, men också en värld som de styrande inte verkar bry sig om? Det visar sig också i skenade smittspridning bland unga i dagsläget och i att omkring var fjärde lärare har drabbats av covid-19. Vecka efter vecka är både elever och lärare sjuka, vilket knappast heller är positivt för elevernas inlärning. Många i skolmiljön upplever att anmärkningsvärt lite görs och har gjorts för att skydda vuxna och barn från att bli sjuka i covid-19, att hälsa och liv riskeras för de människor som vistas i skolan och att de utsätts för mycket höga risker att bli smittade.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är följande:

 

Hur ser ministern och regeringen på snabbtester, skyddsutrustning, växelvis undervisning på plats och distans, isolering av misstänkta fall, och vilka andra länders åtgärder för minskad smittspridning i skolorna har studerats och vilka åtgärder har man hämtat därifrån?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2776 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)


Svar på fråga 2020/21:2776 Smittorisken i skolorna och fråga 2020/21:2777 Smittorisk bland lärare och elever av Sten Bergheden (M)

Sten Bergheden har frågat mig hur jag och regeringen ser på snabbtester, skyddsutrustning, växelvis undervisning på plats och distans, isolering av misstänkta fall, och vilka andra länders åtgärder för minskad smittspridning i skolorna som har studerats och vilka åtgärder man har hämtat därifrån. Sten Bergheden har även frågat mig vad jag och regeringen nu avser att göra för att kraftigt minska smittspridningen i skolorna.

I all utbildning och annan verksamhet enligt skollagen (2010:800) som rör barn ska barnets bästa vara utgångspunkt. Skolan är avgörande för elevernas framtid. Vi vet att skolan är viktig för barns och elevers lärande, trygghet och hälsa. Jag har länge sagt att skolan ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, men då gäller att skolans huvudmän gör sitt yttersta för att minska risken för smittspridning i sin verksamhet

Regeringen har beslutat förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta som gör det möjligt för skolans huvudmän att tillförsäkra elever deras rätt till utbildning i en mycket svår situation.

Arbetet i skolan styrs främst av skollagen men också av andra lagar, t.ex. arbetsmiljölagen. Av arbetsmiljölagen framgår att arbetsgivaren ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö. Det innebär att huvudmannen bl.a. ansvarar för elevernas och personalens arbetsmiljö i skolan i enlighet med de bestämmelser som finns. I den rådande pandemin innebär arbetsgivarens ansvar bl.a. att minska riskerna för smittspridning och vid behov tillhandahålla säker skyddsutrustning.

Arbetsmiljöverket genomför på regeringens uppdrag en riktad tillsynsinsats, bland annat på skolor. Sammantaget bedömer myndigheten att arbetsgivare och rektorer behöver göra mer för att förhindra risken för smitta bland annat genom riskanalyser och samverkan med skyddsombud. Men Arbetsmiljöverket framhåller även goda exempel, där skolor till exempel har omorganiserat undervisning eller flyttat undervisningen till större lokaler. Det är positivt att myndigheten uppmärksammar de fel och brister som finns. Då kan de åtgärdas. Att skolan är och har varit öppen under pandemin innebär att huvudmannen måste ta sitt arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar så att elever, lärare och personal ska kunna vara så trygga och verksamheten så smittsäker som möjligt.

Det kan handla om att gå igenom lokaler och schemaläggning samt se till att ventilationssystem fungerar och fundera på vilken undervisning som kan bedrivas utomhus. Om så inte skett är det verkligen hög tid nu. Regeringen har beslutat om stora förstärkningar av det generella statsbidraget till kommunerna under 2020 och 2021. Under 2021 har regeringen även förstärkt det statliga stödet till skolväsendet med 1 miljard kronor. Syftet med tillskottet är att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att kunna säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin. I vårändringsbudgeten för 2021 tillsköt regeringen ytterligare 350 miljoner kronor, varav 100 miljoner kronor till lovskola och läxhjälp, till skolan för att hantera pandemin.

Utöver förebyggande arbete mot smitta så är smittspårning viktigt. Den senaste tiden har Folkhälsomyndigheten uppdaterat både sin vägledning för smittspårning och användning av antigentester på arbetsplatser eller skolor. Vid misstanke eller kännedom om flera fall av covid-19 hos barn över en viss ålder i skolmiljön inklusive fritidshem och fritidsaktiviteter utanför skolan bör en utbrottsutredning utföras. Om det föreligger misstanke om att smittspridning skett i skolan rekommenderas bred testning av alla misstänkta nära kontakter. Om det är svårt att bedöma vilka de nära kontakterna är kan det t.ex. vara aktuellt att testa en hel klass enligt Folkhälsomyndighetens vägledning. I väntan på provsvar rekommenderas de asymtomatiska nära kontakterna att fortsätta gå till skolan och fritidshem men inte delta i fritidsaktiviteter utanför skolan. I de fall det finns beslut om fjärr- eller distansundervisning ska elever följa den rekommendationen.

I nuläget saknas enligt Folkhälsomyndigheten omfattande utvärderingar av screening av skolbarn förhindrar smittspridning och minskar sjukfrånvaro i skolan. Myndigheten bedömer mot bakgrund av den osäkra nyttan av screening att riskerna i nuläget överväger de eventuella fördelarna som screening av skolelever kan ha.

Regeringen följer utvecklingen av pandemins konsekvenser för barn och elever i skola och utbildning i andra länder genom rapportering från internationella organisationer och bilateralt erfarenhetsutbyte. Det som framförallt har tydliggjorts i dessa internationella dialoger är vikten av att hålla skolorna öppna.

I skolan ska alla, både elever och skolans personal, kunna känna sig trygga. Vi ser att huvudmän, rektorer och lärare anpassar verksamheten efter gällande rekommendationer, men om det skulle behövas är regeringen beredd att fatta ytterligare beslut. –

Stockholm den 19 maj 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.