Småskalig vattenkraft

Skriftlig fråga 2014/15:222 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-12
Överlämnad
2015-02-13
Anmäld
2015-02-17
Svarsdatum
2015-02-25
Sista svarsdatum
2015-02-25
Besvarad
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Vi ska värna om den småskaliga vattenkraften. I detta sammanhang står inte agerandet hittills från Länsstyrelsen i Västra Götaland i rimlig proportion till vilka konsekvenser deras handlingar riskerar att få för enskilda människor och befintliga anläggningar som under hundratals år bedrivit småskalig vattenkraft.

Det pågår en utredning gällande småskalig vattenkraft som är kopplad till arbetet med EU:s vattendirektiv. Utredningen gavs ett tilläggsdirektiv av den dåvarande alliansregeringen (dir. 2014:38). Därtill framgår det av alliansregeringens skrivelse 2010/11:163 att Havs- och vattenmyndigheten bör ges i uppdrag att samla berörda intressenter i en dialog i syfte att nå en ökad samsyn kring vattenkraften.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson hänvisar hittills till en dom i Mark- och miljööverdomstolen som 2012 slog fast att den typen av urminnes hävd bedriven vattenkraft av småskaliga anläggningar inte är att klassa som ett tillstånd. Till skillnad från Västra Götaland har andra länsstyrelser valt att agera på ett sätt som inte riskerar att slå ut de befintliga småskaliga vattenkraftverken.

Det pågår en tolkning av gamla tillstånds rättskraft. Numera erkänns rättskraften i dessa gamla tillstånd. Det är bra. Trots detta fortsätter bland annat Länsstyrelsen i Västra Götaland att förelägga om nya tillstånd enligt miljöbalken. Det är viktigt att komma ihåg att den stora påverkan på miljön sker när ett vattenkraftverk byggs. De flesta av de småskaliga anläggningarna har varit i drift mycket länge, oftast hundratals år.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Vilka konkreta åtgärder är ministern beredd att vidta tillsammans med länsstyrelser, myndigheter och de som bedriver småskalig vattenkraft, för att denna ska kunna fortsätta att utvecklas och inte avvecklas?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:222 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/783/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:222 av Cecilia Widegren (M) Småskalig vattenkraft

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag är beredd att vidta tillsammans med länsstyrelser, myndigheter och de som bedriver småskalig vattenkraft, för att denna ska kunna fortsätta att utvecklas och inte avvecklas.

Som Cecilia Widegren skriver slog Mark- och miljööverdomstolen 2012 fast att gamla privilegiebrev inte kan jämställas med tillstånd enligt miljöbalken. Vidare vill jag konstatera, att det av miljöbalken följer en skyldighet för tillsynsmyndigheten att utöva tillsyn över de verksamheter som omfattas av tillsynsansvaret. Länsstyrelsen ansvarar för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verksamheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser. Vad gäller en länsstyrelses agerande i egenskap av tillsynsmyndighet i ett enskilt ärende är det inget som jag kan kommentera eller påverka med mindre än att jag utövar ministerstyre.

Som Cecilia Widegren påpekar tillsatte den förra regeringen en utredning för att se över reglerna om vattenverksamheter. Utredningen fick i uppdrag att ta fram förslag till ändringar som säkerställer att alla tillståndspliktiga vattenverksamheter har tillstånd i överenstämmelse med de miljökrav som ställs i miljöbalken och att de lever upp till de krav som följer av Sveriges EU-rättsliga åtaganden i fråga om vattenkvalitet och påverkan på djur- och växtliv. Förslagen från Vattenverksamhets-utredningen har varit ute på remiss och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 25 februari 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.