Småföretagsdelegationen

Skriftlig fråga 2000/01:805 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-28
Anmäld
2001-03-06
Besvarad
2001-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga 2000/01:805

av Rolf Gunnarsson (m) till näringsminister Björn Rosengren om Småföretagardelegationen

I senaste numret av tidningen Företagaren kan vi läsa rubriken: "Småföretagardelegationen ger regeringen bakläxa".

Det påpekas, helt riktigt, att endast en bråkdel av de 80 förslag som Småföretagardelegationen föreslog, har genomförts. Detta på de två år förslagen funnits. Vi vet också att inom socialdemokratiskt styrda kommuner och landsting finns en inriktning att kommun/landsting ger sig in på den s.k. privata marknaden. Så är det bl.a. med Landstinget Dalarna.

Då det gäller åtgärder som uteblivit, enligt Småföretagardelegationens förslagslista, efterfrågas förslag gällande förenklingar i semesterlagen, förbättrade skatteregler för fåmansbolag, enklare självdeklaration och andra lättnader för företagen.

Vad avser statsrådet att vidtaga för åtgärder för att förbättra villkoren för småföretagarna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:805 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2000/01:805 om Småföretagsdelegationen

Näringsminister Björn Rosengren

Rolf Gunnarsson har frågat mig vad jag avser att vidtaga för åtgärder för att förbättra villkoren för småföretagarna med hänvisning till Småföretagsdelegationens förslag.

Inledningsvis vill jag säga att Småföretagsdelegationens förslag har varit av stor betydelse för regeringens arbete med småföretagsfrågor och har bl.a. inneburit att medvetenheten om småföretagarnas särskilda villkor har ökat inom departementet och myndigheter.

Vad förslagen beträffar anser regeringen att åtgärder vidtagits för att undanröja majoriteten av de hinder för tillväxt som delegationen identifierade. Karaktär och omfattning på förslagen skiljer sig dock högst väsentligt åt sinsemellan och därmed tiden för genomförandet. Vissa förslag rör en specifik regel eller uppgiftsskyldighet medan andra handlar om mer omfattande attitydförändringar som tar lång tid att genomföra. Vissa av förslagen avser inte heller regeringen att göra någonting åt eftersom de antingen ligger inom kommunernas eller privata näringslivets ansvarsområden, t.ex. att det ska finnas Internetanslutna datorer på bibliotek eller att näringslivsprogram ska utformas i varje kommun. I budgetpropositionen för 2000 redovisade regeringen mer utförligt åtgärder med anledning av Småföretagsdelegationens förslag.

Regeringen har dock exempelvis genomfört hela det paket av åtgärder som delegationen föreslog för att förstärka det mer systematiska arbetet 0med regelförenkling. Regeringen har även förbättrat möjligheterna att göra avsättningar till periodiseringsfond och vidtagit ett antal åtgärder för att förbättra informationen för småföretagare och underlätta kontakten med myndigheterna. I detta sammanhang kan nämnas projektet Kontakt-N som sedan en tid tillbaka drivs i samarbete mellan Patent- och registreringsverket (PRV) och Riksskatteverket (RSV). Kontakt-N är en gemensam Internetportal för PRV och RSV där det ska räcka att lämna sina uppgifter en gång, elektroniskt vid registrering av företag. RSV kommer även att påbörja en försöksverksamhet där en grupp företag erbjuds möjlighet att gratis lämna in sin månatliga skattedeklaration via Internet. Jag kan även nämna Företagarguiden som är ett samverkansprojekt mellan de för företagen viktigaste myndigheterna. Företagarguiden är en Internetportal där besökaren finner samlad information om de medverkande myndigheterna och även har möjlighet att ställa frågor utan att behöva känna till vilken myndighet som är ansvarig.

Simplexenheten övervakar numera att samtliga nya eller förändrade regelförslag som kan ha effekter av betydelse för småföretagare underställs en särskild konsekvensanalys. När det gäller förenklingar av den befintliga regelmassan kommer skattelagstiftning, miljölagstiftning och arbetsrättslagstiftning i första hand att prioriteras. Rolf Gunnarsson nämner i sin fråga bl.a. Småföretagsdelegationens förslag om förenklingar i semesterlagen och förbättrade skatteregler för fåmansbolag. I detta sammanhang kan jag nämna att regeringen har tillsatt en utredning som bl.a. ska se över semesterlagen ur förenklingssynpunkt och en annan utredning som ser över de s.k. 3:12-reglerna för fåmansföretag och prövar olika möjligheter att underlätta generationsskiften i företag.

Den nyligen genomförda omstruktureringen av de statliga myndigheter som är viktiga för småföretagens villkor ska leda till en bättre samordning och en effektivare och tydligare myndighetsstruktur gentemot företagen och andra intressenter.

Avslutningsvis återstår mycket att göra för att förbättra villkoren för småföretagen. Vi har kommit en bit på vägen, men att förbättra förutsättningarna för ett växande näringsliv är en långsiktig och kontinuerlig process som jag avser att driva vidare med oförminskad kraft.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.