Till innehåll på sidan

Småföretags möjligheter att delta i offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2005/06:219 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-25
Anmäld
2005-10-25
Besvarad
2005-11-01
Besvarad
2005-11-02
Svar anmält
2005-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 oktober

Fråga 2005/06:219 av Hans Backman (fp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Småföretags möjligheter att delta i offentlig upphandling

Enligt Nuteks rapport Småföretag och offentlig upphandling utgör dagens regelverk för offentlig upphandling ett tillväxthinder för många av landets företag. Endast 13 % av de tillfrågade företagarna anser att dagens regelverk inte utgör något hinder alls för att delta i offentlig upphandling.

Dagens regelverk gynnar de stora företagen på bekostnad av de mindre företagen. De stora företagen har möjlighet att pressa priserna vid stora upphandlingar. Det som på kort sikt medför en lägre kostnad för den offentliga sektorn kan i det längre perspektivet leda till precis den motsatta utvecklingen: kostnaderna ökar. De små företagen riskerar nämligen att konkurreras ut och därmed skapas ett mer eller mindre utpräglat oligopol. När de stora företagen är ensamma kvar på marknaden riskerar priserna att höjas. I Gävleborg har vi tydligt sett detta hända vid upphandlingen av länstrafiken.

Den offentliga upphandlingen uppgår till mellan 400 och 500 miljarder kronor per år. Hur många upphandlingar som fördyras eller som inte blir av som en följd av dagens regelverk vet vi inte. Hur stor tillväxtpotentialen är exakt kan vi därför inte veta. Men att det gällande regelverket påverkar samhällsekonomin negativt vet vi.

Jag vill därför fråga vilka åtgärder näringsministern avser att vidta för att förutsättningarna för de mindre företagen att delta i de offentliga upphandlingarna ska förbättras.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:219 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2005/06:219 om småföretags möjligheter att delta i offentlig upphandling

Näringsminister Thomas Östros

Hans Backman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förutsättningarna för de mindre företagen att delta i offentliga upphandlingar ska förbättras.

I likhet med det svar jag nyligen lämnade till Maria Larsson på samma tema vill jag inledningsvis understryka att den offentliga upphandlingens funktion är en viktig fråga för mig som näringsminister, eftersom många företag har offentliga aktörer som stora och viktiga kunder. Mer kan också göras för att främja små företags deltagande i de offentliga upphandlingarna. Det är därför som Nutek fick i uppdrag av regeringen att analysera hinder och möjligheter för små företag att delta i offentliga upphandlingar och helt nyligen överlämnade sin rapport till regeringen. Vidare har den sittande Upphandlingsutredningen i tilläggsdirektiv (Dir. 2005:39) fått i uppdrag att göra en allmän översyn av bestämmelserna i 6 kap. i lagen (1992:1528) om offentlig upphandling, LOU, i syfte att förenkla reglerna, något som medför fördelar för såväl upphandlande enheter som företag. Bestämmelserna i 6 kap. LOU avser upphandlingar under tröskelvärdena och upphandling av så kallade B-tjänster. Upphandlingsutredningen ska redovisa sitt uppdrag den 13 januari 2006. Nuteks rapport har överlämnats till utredningen för kännedom.

I budgetpropositionen för 2006 understryks också att den offentliga sektorn, mer än i dag, kan vara en drivkraft för ökad förnyelse, konkurrenskraft och tillväxt i näringslivet. Även innovationsstrategin, Innovativa Sverige @ en strategi för tillväxt genom förnyelse (Ds 2004:36), som är en viktig plattform för regeringens utformning av en tillväxt- och sysselsättningsinriktad politik, uppmärksammar behovet av att de små företagen kan delta i den offentliga upphandlingen av teknik- och kunskapsintensiva produkter. Motsvarande arbete sker just nu också på EU-nivå, där den offentliga upphandlingens betydelse för innovationer och förnyelse i näringslivet uppmärksammas.

Upphandlingen i EU uppgår i dag till ett värde motsvarande nästan 17 % av EU:s samlade bnp. Ur ett tillväxtperspektiv är det därför viktigt att underlätta och öka de svenska företagens deltagande i upphandlingar i andra EU/EES-länder. Kommerskollegium har också fått i uppdrag av regeringen att utreda vilka hinder som finns och hur dessa kan undanröjas samt komma med rekommendationer för att öka deltagandet i upphandlingar i andra EU/EES-länder. Uppdraget ska redovisas i början av nästa år.

För små och medelstora företag har även elektroniskt baserad upphandling betydelse genom att det underlättar anbudsgivningen. I syfte att främja en utveckling med ökad elektronisk kommunikation i upphandlingsprocessen har regeringen i december 2004 givit Statskontoret i uppdrag att bilda och leda en arbetsgrupp som ska ha till syfte att sprida information om de nya upphandlingsdirektiven i de delar som berör elektronisk upphandling. I uppdraget har angetts att det är särskilt viktigt att små och medelstora företag representeras.

Nutek kommer också, enligt propositionen Från IT-politik för samhället till politik för IT-samhället (prop. 2004/2005:175), att få i uppdrag att sköta kompetenshöjande bidrag till små och medelstora företag, bland annat med syfte att höja IT-kompetensen i företagen för att underlätta deras möjligheter att lämna anbud och delta i offentliga upphandlingar.

Nuteks rapport kommer nu att analyseras och beredas vidare inom Regeringskansliet. I avvaktan på detta är det för tidigt att kunna bedöma vilka åtgärder som bör vidtas med anledning av rapporten, men jag kommer även fortsättningsvis att fästa stor vikt vid frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.