slopat sotningsmonopol

Skriftlig fråga 1999/2000:297 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-29
Anmäld
1999-12-07
Besvarad
1999-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga 1999/2000:297

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till försvarsminister Björn von Sydow om slopat sotningsmonopol

I räddningstjänstlagen regleras att sotning och kontroll av eldstäder och rökkanaler ska utföras i varje kommun. Avtal träffas mellan kommunerna och skorstensfejarmästare. Ett faktiskt monopol på detta arbete har rått i århundraden. Systemet är enligt min mening dyrbart och ineffektivt.

Jag har noterat att SABO, HSB, Riksbyggen, SBC, Hyresgästernas riksförbund, Fastighetsägarförbundet och Kommunförbundet i ett brev till regeringen krävt att brukarna bör få ett avgörande inflytande på sotningen i den egna fastigheten. Således vill såväl hyresgäster som fastighetsägare att monopolet ska tas bort.

Vilka förslag till lagändringar avser regeringen att föreslå riksdagen för att avskaffa sotningsmonopolet?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:297 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 1999/2000:297 om slopat sotningsmonopol

Försvarsminister Björn von Sydow

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka förslag till lagändringar som regeringen avser föreslå riksdagen för att avskaffa "sotningsmonopolet".

Jag vill erinra om att regeringen i december 1996 beslutade om direktiv (dir. 1996:115) för en särskild utredare med uppgift att föreslå förändringar som, utan att negativt påverka brandskyddet, befrämjar en ökad konkurrens och utvecklar fastighetsägarens inflytande över sotningen av den egna fastigheten. Utredningen som antog namnet Sotningsutredningen avgav i mars 1998 sitt slutbetänkande Sotning i framtiden (SOU 1998:45).

Utredningen lämnade två alternativa förslag. Det ena avser förändringar inom ramen för befintliga ansvarsförhållanden medan det andra innebär en avveckling av det s.k. sotningsmonopolet.

Betänkandet har remissbehandlats. Remissyttrandena liksom en sammanställning av dessa finns tillgängliga i Försvarsdepartementet (ärende Fo98/798/CIV).

Mot bakgrund av utredningsförslagen och de synpunkter som kommit fram i samband med remisshanteringen bereds ärendet nu vidare i Regeringskansliet.

När det gäller sotningsfrågan kan jag rent allmänt säga att regeringen fäster stor vikt vid att sotningssystemet är utformat på ett sätt som gör att vi har ett effektivt och väl fungerande brandskydd i vårt land. Samtidigt ser regeringen det som angeläget att så långt möjligt inom ramen för detta övergripande krav befrämja en fungerande konkurrens till nytta för konsumenterna, dvs. fastighetsägare och hyresgäster.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.