Skyddsrum för funktionshindrade

Skriftlig fråga 2021/22:1318 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-18
Överlämnad
2022-03-21
Anmäld
2022-03-22
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

DHR (delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet) uppmärksammar i en debattartikel problematiken för den som har ett funktionshinder att få tillgång till de livsviktiga skyddsrummen. DHR skriver följande i Altinget: 

”När ett djupt orättfärdigt krig startas i vårt närområde dyker många bilder upp för oss. Vi ser framför oss exakt hur det är på gatorna, i lägenheterna, i skyddsrummen. Vi kan höra det oroliga mumlandet, barnens gnyenden och de förfärade skriken. Vi kan höra flyglarmen, explosionerna och krevaderna. Vi kan se människorna, kvinnorna, barnen – rädslan i deras ansikten, paniken i deras ögon. Inte så många ser människorna i rullstol, med kryckor, med olika sorters rörelsebegränsningar eller andra funktionsnedsättningar. I kontakter med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har vi fått veta att dagens skyddsrum är utformade för att klara en tryckvåg från en 250 kilos bomb, skydda mot joniserande strålning, stridsgaser och raslaster – vilket begränsar möjligheten att tillgänglighetsanpassa skyddsrummen. Till exempel måste de vara utrustade med höga trösklar. Men redan i dag finns olika typer av enkla ramper, till exempel utfällbara på bussar. Vi ser att myndigheterna helt enkelt missat funktionsrättsperspektivet i krisberedskapsarbetet.”

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Delar ministern uppfattningen att det finns brister i skyddsrum för personer som är beroende av rullstolar och andra hjälpmedel, och vad avser i så fall ministern att vidta för åtgärder för att komma till rätta med bristerna?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1318 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:1318 av Lars Beckman (M)
Skyddsrum för funktionshindrade

Lars Beckman har frågat mig om jag delar uppfattningen att det finns brister i skyddsrum för personer som är beroende av rullstolar och andra hjälpmedel, och vad jag i så fall avser vidta för åtgärder för att komma till rätta med bristerna.

Vi har i Sverige i dag ett unikt stort bestånd av skyddsrum. Det finns drygt 64 000 skyddsrum med plats för 7 miljoner personer. Standarden på skyddsrummen varierar dock. Det har byggts skyddsrum sedan 1940-talet men efter 2002 har det endast tillkommit ett begränsat antal nya skyddsrum. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ansvarar för att kontrollera att inrättade skyddsrum har avsedd skyddsförmåga. Av förordningen (2006:638) om skyddsrum framgår att MSB ska verka för att skyddsrummen ska vara tillgängliga för personer med funktionshinder. Fastighetsägare ansvarar för det löpande underhållet av skyddsrummen samt den tillhörande utrustningen.

Regeringen tillsatte i maj 2021 en utredning som ska se över och lämna förslag till hur ett modernt och väl anpassat fysiskt skydd för civilbefolkningen mot direkta konsekvenser av krigshandlingar på svenskt territorium bör vara utformat. I uppdraget ingår att analysera och ta ställning till vilken betydelse det nuvarande skyddsrumsbeståndet och andra befintliga skyddade utrymmen kan ha som fysiskt skydd för civilbefolkningen. Utredaren ska också föreslå åtgärder för hur det befintliga skyddsrumsbeståndet kan anpassas och moderniseras.

Jag ser fram emot att ta del av utredningens förslag när den redovisar sitt betänkande i november i år.

Stockholm den 30 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.