Skyddsombudens ställning

Skriftlig fråga 2009/10:197 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-16
Anmäld
2009-11-16
Besvarad
2009-11-25
Svar anmält
2009-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2009/10:197 Skyddsombudens ställning

av Ronny Olander (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

De senaste åren har antalet dödsolyckor på våra arbetsplatser ökat i antal. Nordiska Bygg- och Träarbetarefederationen, NBTF, konstaterar att över 60 löntagare dör varje år i sitt arbete. På varje dödsolycka går det dessutom 100 allvarliga olyckor.

Skyddsombuden spelar en viktig roll i arbetet med att förebygga olyckor och arbetsskador på arbetsplatserna. Samtidigt har vi färre skyddsombud på våra arbetsplatser i dag än för några år sedan.

Samtidigt finns det arbetsgivare som börjat tala om ”skyddsombudens ansvar” – underförstått att de kan bli personligt ansvariga om de ”ställer till” extrakostnader för företagen i sitt uppdrag att vara löntagarnas företrädare på arbetsplatserna. Detta har gjort många skyddsombud och löntagare oroliga och det kan försvåra rekryteringen av skyddsombud.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är därför:

Vilka initiativ är arbetsmarknadsministern beredd att ta för att rusta upp arbetsmiljöarbetet och stärka skyddsombudens ställning på arbetsplatserna?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:197 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 25 november

Svar på fråga

2009/10:197 Skyddsombudens ställning

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ronny Olander har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att rusta upp arbetsmiljöarbetet och stärka skyddsombudens ställning på arbetsplatserna.

Jag vill inledningsvis korrigera bilden av utvecklingen när det gäller dödsolyckor. Den oroande ökningen som kunde konstateras under 2007 och första hälften av 2008 har nu brutits. Det totala antalet dödsolyckor för 2008 minskade jämfört med året innan. De preliminära uppgifter som finns tillgängliga för de tio första månaderna 2009 visar på en fortsatt minskning av dödsolyckorna. Det är dock allvarligt att dödsolyckor förekommer och ansträngningarna för att ytterligare minska antalet arbetsplatsolyckor kommer självklart att fortsätta.

Vad gäller skyddsombudens ställning på arbetsplatserna så finns bestämmelser i 1 – 5 kap. i arbetsmiljölagen som beskriver det skyddsansvar för arbetsmiljön som gäller för arbetsgivare med flera. Skyddsombudens uppgifter behandlas i 6 kap., som handlar om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare med mera. Här anges bland annat att skyddsombudet ska verka för en tillfredsställande arbetsmiljö och vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall. De åtgärder som ett skyddsombud kan vidta för att fullgöra dessa uppgifter är i princip att hänvända sig till arbetsgivaren eller Arbetsmiljöverket. Skyddsombudet kan kräva ställningstagande av Arbetsmiljöverket och överklaga verkets beslut. Ombudet har också möjlighet att vid omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa bestämma att ett arbete ska avbrytas i avvaktan på ställningstagande av Arbetsmiljöverket, den så kallade stoppningsrätten.

Enligt gällande ordning vilar ansvaret för arbetsmiljön på arbetsgivaren och de andra som i arbetsmiljölagen anges som skyddsansvariga. Skyddsombudets uppgift är däremot att som representant för arbetstagarna vaka över arbetsmiljön. Dessa principer är viktiga.

Skyddsombuden har en viktig uppgift i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Både Fastighetsanställdas förbund och Handelsanställdas förbund rapporterade i november i år, enligt tidningen Arbetsmiljö, glädjande nog en ökning av antalet skyddsombud. Som skäl till ökningen anger man bland annat ett ökat intresse från arbetsgivaren.

Regeringen har högt ställda ambitioner när det gäller utvecklingen inom arbetsmiljöområdet. Även om dödsolyckorna nu minskat kommer fortsatta ansträngningar att göras för att ytterligare minska riskerna i arbetslivet.

En särskild förstärkning av Arbetsmiljöverkets anslag med 125 miljoner innebär bland annat att Arbetsmiljöverkets informations- och kunskapsspridande insatser kan utvecklas. Särskilt viktigt är att även de minsta arbetsplatserna, där också de största riskerna för allvarliga olycksfall finns, nås av informationsinsatser.

En omfattande satsning pågår även för att förbättra säkerheten inom jordbrukssektorn, som också är ett olycksdrabbat område. Projektet Säkert Bondförnuft leds av LRF med stöd från Jordbruksdepartementet. I samarbete med LRF genomför även Arbetsmiljöverket en bred tillsyn inom området.

Jag är övertygad om att en god arbetsmiljö är lönsam inte bara för samhället och individen utan också för arbetsgivaren. En god arbetsmiljö ger gynnsamma förutsättningar för verksamhetens utveckling. Det handlar därför inte bara om att förebygga risker, även om detta självklart är viktigt, utan arbetsmiljöfrågorna måste även ses som värdeskapande. Det är utifrån ett sådant mer offensivt perspektiv insatser måste göras. Ett arbete pågår också för närvarande med att ta fram en nationell handlingsplan för arbetsmiljöområdet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.