Skyddet för reservdelar

Skriftlig fråga 2023/24:122 av Aida Birinxhiku (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-13
Överlämnad
2023-10-16
Anmäld
2023-10-17
Svarsdatum
2023-10-25
Sista svarsdatum
2023-10-25
Besvarad
2023-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

EU-kommissionen presenterade nyligen ett nytt förslag som innebär att reglerna om formskydd (även kallat mönsterskydd) ses över, vilket är välkommet. Syftet med översynen är ett regelverk som är mer modernt, tillgängligt och effektivt för enskilda formgivare, små och medelstora företag och designintensiva branscher. Översynen syftar även till att göra det enklare att registrera formgivningar på nationell nivå genom att förfarandena görs mer enhetliga och anpassas till skyddet på EU-nivå för gemenskapsformgivningar. Vidare öppnar översynen upp för att formgivningar som återges digitalt ska kunna skyddas.

En särskild fråga som varit föremål för diskussion är den om skyddet för reservdelar. Enligt nuvarande regler är det upp till medlemsstaterna att avgöra om reservdelar ska kunna skyddas nationellt. Det som nu föreslås är att bestämmelserna harmoniseras så att samma regler ska gälla för nationella registreringar som för EU-formskydd. Förslaget innebär att formgivningsskyddet inte ska gälla för reservdelar under förutsättning att den som tillverkar eller säljer en konkurrerande reservdel anger produktens ursprung. Vidare föreslås en övergångsbestämmelse som innebär att reservdelar som registrerats nationellt kommer att behålla sitt formskydd under tio år från det att det nya direktivet träder i kraft. 

På dagens konkurrensutsatta marknad har mönsterrätten blivit allt viktigare för företag och för samhället i stort. Skyddet för reservdelar är av central betydelse för den svenska fordonsindustrin, vilket regeringen också har konstaterat. Det föreslagna undantaget för skydd av reservdelar riskerar därför, i enlighet med vad som framgår av remissvaren, att äventyra innovations- och konkurrenskraft såväl som arbetstillfällen inom fordonsindustrin. Mot denna bakgrund anmälde Socialdemokraterna en avvikande ståndpunkt när förslaget var föremål för överläggning i näringsutskottet. 

Min fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch är följande: 

 

Hur avser ministern och regeringen att verka för ett starkare skydd för reservdelar i de fortsatta förhandlingarna?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:122 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju2023/02298 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:122 av Aida Birinxhiku (S)
Skyddet för reservdelar

Aida Birinxhiku har frågat energi- och näringsministern hur ministern och regeringen avser att verka för ett starkare skydd för reservdelar i de fortsatta förhandlingarna om översynen av EU:s formskyddsregler.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar uppfattningen att skyddet för reservdelar är av central betydelse för den svenska fordonsindustrin. Regeringen har också under de förhandlingar som pågått under 2023 velat se ett starkare skydd än det som föreslagits av EU-kommissionen. Samtidigt kan konstateras att förslaget har haft ett brett stöd i rådet och att flera medlemsstater har velat gå längre i att försvaga skyddet för reservdelar.

Vid konkurrenskraftsrådet den 25 september i år antogs en allmän riktlinje avseende formskyddsöversynen. I den kompromiss som EU:s medlemsstater då kunde enas om kvarstår reservdelsklausulen i princip oförändrad. I linje med den ståndpunkt som regeringen förankrat i Näringsutskottet, kunde också Sverige ställa sig bakom den kompromissen.

Europaparlamentet förväntas inom kort att anta sitt förhandlingsmandat. I de kommande förhandlingarna med parlamentet avser regeringen att fortsätta att verka för att skyddet för reservdelar blir så starkt som möjligt.

Stockholm den 25 oktober 2023

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.