skydd för djuphavens ekosystem

Skriftlig fråga 2004/05:960 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-14
Anmäld
2005-02-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-03-02
Svar anmält
2005-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 februari

Fråga 2004/05:960

av Sverker Thorén (fp) till statsrådet Lena Sommestad om skydd för djuphavens ekosystem

Destruktivt fiske, till exempel bottentrålning i djuphaven, utgör ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden i de marina ekosystemen. Parterna till konventionen om biologisk mångfald beslöt i februari 2004 att uppmana FN:s generalförsamling att snarast agera för att stoppa det destruktiva fisket i djuphaven. Tyvärr missade FN:s generalförsamling under förra året möjligheten att effektivt skydda djuphavens känsliga ekosystem när den valde att inte införa ett moratorium på bottentrålning på internationellt vatten.

Nu finns en ny möjlighet att rädda livet i våra hav. EU arbetar med att ta fram riktlinjer för hur den biologiska mångfalden på internationellt vatten ska bevaras. Under vecka 7 kommer EU:s arbetsgrupp för den internationella havsrätten (Comar) att diskutera EU:s inställning till hur skyddet av den biologiska mångfalden på internationellt vatten ska utformas, inklusive huruvida EU ska ge sitt stöd till ett moratorium för bottentrålning på internationellt vatten. Sverige har traditionellt varit ledande då det gäller att skydda den biologiska mångfalden både på land och till havs. Nu har vi en möjlighet att föra den traditionen vidare. Den aktuella frågan handlar inte om fiskeresurser, utan snarare om skyddet av känsliga, sköra och hotade ekosystem.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet om hon kommer instruera den svenska Comardelegationen att verka för utvecklandet av ett övergripande skydd för djuphavens ekosystem på både kort och lång sikt, inklusive ett tillfälligt förbud mot bottentrålning på internationellt vatten.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:960 besvarad av

den 2 mars

Svar på fråga 2004/05:960 om skydd för djuphavens ekosystem

Statsrådet Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat om jag kommer att instruera den svenska Comardelegationen att verka för utvecklandet av ett övergripande skydd för djuphavens ekosystem på både kort och lång sikt, inklusive ett tillfälligt förbud mot bottentrålning på internationellt vatten.

Jag är allvarligt oroad över hoten mot den biologiska mångfalden på internationellt vatten. Dessa ekosystem bildar fortfarande en i många avseenden orörd miljö med klart och rent vatten och många djupområden med värdefulla korallrev och andra typer av unika hårdbottnar. Det är viktigt att kunna bevara dessa värden också för framtida generationer.

Sverige arbetar därför aktivt för att stärka uthålligt nyttjande och långsiktigt skydd av djuphavens ekosystem i de internationella forum där frågan diskuteras. Diskussioner om dessa frågor förs i olika forum, främst inom ramen för en arbetsgrupp under FN:s generalförsamling, mellan parterna till FN:s havsrättskonvention, konventionen om biologisk mångfald och inom FAO.

Inför mötet i Comargruppen den 17 februari i år hade ordförandeskapet presenterat ett diskussionspapper i syfte att i EU-kretsen söka en samsyn när det gäller bevarande och uthålligt nyttjande av biologisk mångfald i marina områden utanför nationell jurisdiktion. Den svenska delegationen välkomnade detta förslag och framförde att bland annat att "Sverige stödjer tankarna på ett interimistiskt moratorium för djuphavsbottentrålning.". Det är regeringens avsikt att denna basposition fortsatt ska drivas i de diskussioner inom EU:s biodiversitets- och fiskegrupp, där bottentrålning i djuphaven också ska diskuteras innan en gemensam EU-syn på dessa frågor kan formuleras".

Vid utformningen av den slutliga positionen ska existerande internationella avtal och regelverk inom olika politikområden respekteras.

Frågan om hur det internationella samfundet effektivt ska kunna stärka bevarandet och det uthålliga nyttjandet av djuphavens biologiska mångfald är enligt min uppfattning en nyckelfråga för att vi ska kunna nå målet från Johannesburg att utarmningen av den biologiska mångfalden ska upphöra till år 2010.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.