Skydd av vittnen

Skriftlig fråga 2019/20:1981 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-19
Överlämnad
2020-08-20
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-03
Sista svarsdatum
2020-09-03
Besvarad
2020-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

DN:s artikel om 17-årige Nimo, som vittnade mot några mopedtjuvar och sedan blev hotad av förövarna, har med rätta väckt många känslor. Det är ovärdigt ett rättssamhälle att människor ska vara rädda för att vittna och att när de gör det blir de utsatta för regelrätt förföljelse, hot och misshandel. Det är ovärdigt och stötande att myndigheter råder offren att flytta, medan förövarna fortsätter röra sig fritt och begå nya brott.

Därför vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att stärka vittnesskyddet och/eller för att avsevärt höja straffet för övergrepp i rättssak?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1981 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

02930

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1981 av Boriana Åberg (M)
Skydd av vittnen

Boriana Åberg har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att stärka vittnesskyddet och/eller för att avsevärt höja straffet för övergrepp i rättssak.

Det är mycket viktigt att den som har uppgifter att lämna också vågar vittna. Att vittnen medverkar i brottsutredningar är många gånger en avgörande förutsättning för att den som har begått brottet ska kunna dömas för det. Samhället ska alltid vara starkare än dem som stör rättsväsendets arbete.

När det gäller barn som utsätts för brott ansvarar socialnämnden för att de och deras närstående får det stöd och den hjälp som de behöver. Även Polismyndigheten har till ansvar att ge stöd och skydd till personer som har ett skyddsbehov, t.ex. ett vittne som riskerar att utsättas för hot mot liv, hälsa eller frihet. De åtgärder som vidtas ska vara adekvata och behovsanpassade och utgå från riskbedömningar i varje enskilt fall.

Regeringens budskap är tydligt. Vi kan aldrig acceptera att vittnen skräms till tystnad eller utsätts för våld eller hot. Tystnadskulturen måste brytas och rättsprocessen stärkas. Därför har vi tillsatt en utredning som ska analysera en rad olika frågor på området. Skärpta straff för övergrepp i rättssak och skyddet av och stödet till vittnen och deras anhöriga är prioriterade frågor som ingår i utredningen. Utredningens uppdrag ska redovisas senast i maj 2021.

Förslag om att det bör vara möjligt att i ökad utsträckning använda förhör som tagits upp före huvudförhandlingen som bevis i rättegångar bereds också i Regeringskansliet. En sådan ordning skulle kunna minska påfrestningen för bl.a. vittnen. Förra året trädde vidare flera lagändringar i kraft som syftar till att förhörspersoner ska kunna lämna sina uppgifter inför domstol utan att känna sig störda, hotade eller utsatta för påtryckningar (prop. 2018/19:81 Stärkt ordning och säkerhet i domstol).

Regeringen har vidtagit och fortsätter att vidta åtgärder för att vittnen får ett ändamålsenligt stöd och skydd och för att se till att samhället reagerar med kraft mot övergrepp i rättssak och andra brott som innebär ett åsidosättande av respekten för rättsprocessen.

Stockholm den 3 september 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.