skydd av uppfinningar

Skriftlig fråga 2004/05:1769 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-06-02
Inlämnad
2005-06-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-06-15
Svar anmält
2005-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2004/05:1769

av Lars-Ivar Ericson (c) till justitieminister Thomas Bodström om skydd av uppfinningar

Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning där 500 småföretagare fått svara på frågor om uppfinningar och patent. Undersökningen visar att de innovativa småföretagarna tycker att det är svårt att skydda sina uppfinningar och att endast var femte företagare som sökt patent tycker att det har gett de fördelar som de förväntat sig. Vidare uppger småföretagarna att de inte har tid att sätta sig in i det snåriga regelverk som har med patent- och varumärkesskydd att göra. Sex av tio patentsökande anser även att kostnaderna för att försvara patent måste sänkas och hälften anser att det måste gå fortare att få en tvist prövad.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka skyddet av uppfinningar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1769 besvarad av

den 15 juni

Svar på fråga 2004/05:1769 om skydd av uppfinningar

Justitieminister Thomas Bodström

Lars-Ivar Ericson har, med hänvisning till en undersökning som gjorts av hur innovationsskyddet fungerar för mindre företag, frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka skyddet av uppfinningar.

Ett starkt, konkurrenskraftigt och kostnadseffektivt skydd av uppfinningar, varumärken och andra immateriella rättigheter är en förutsättning för att inte minst småföretagarna ska kunna få investeringsmedel och därmed för att de ska kunna satsa på fortsatt forskning och utveckling. Samtidigt har det uppmärksammats att särskilt patentskyddet bland de små företagen många gånger kan uppfattas som komplicerat och dyrt. Små företag behöver ofta mer kunskaper och ett bättre strategiskt tänkande när det gäller immateriella rättigheter. Dessa och andra överväganden har föranlett regeringen att tillsätta en utredning som ska se över de ekonomiska aspekterna av patentering för företags tillväxt (dir. 2004:55 och dir. 2005:9). Uppdraget, som ska redovisas senast den 31 augusti 2005, ska bland annat leda fram till förslag som kan skapa förståelse och insikt hos främst de små kunskapsintensiva företagen om de ekonomiska vinsterna @ och kostnaderna @ med patentering, samt förslag om hur kunskapsintensiva företag kan stimuleras till att i ökad utsträckning patentera sina innovationer.

Utöver utredningen pågår mycket annat arbete som syftar till att underlätta för den som ägnar sig åt innovativ och skapande verksamhet att få tillgodogöra sig det ekonomiska utbytet av sin prestation och att kunna hävda sina rättigheter.

Ett projekt som syftar till att minska patentkostnaderna för företag är den så kallade Londonöverenskommelsen som har ingåtts av stater som är anslutna till den europeiska patentkonventionen (EPC). Londonöverenskommelsen minskar kostnaderna för att ansöka om europeiska patent genom minskade krav på översättning av patentskrifter. Sverige har undertecknat överenskommelsen och Patentfördragsutredningen har föreslagit att Sverige också ska ratificera överenskommelsen (SOU 2003:66). Utredningen har också föreslagit en möjlighet för patenthavare att snabbt, enkelt och billigt i administrativ ordning få begränsa ett patents skyddsomfång i syfte att undvika domstolsprocesser om patentets giltighet. Förslagen är för närvarande föremål för beredning inom Justitiedepartementet.

Vidare har det uppmärksammats att en särskild försäkring som ska täcka kostnader i samband med en rättsprocess vid patentintrång är mycket viktig för att främja användning av immaterialrättsligt skydd. I avvaktan på en lösning på EU-nivå avser regeringen att på nytt undersöka möjligheterna för införande av en rättsskyddsförsäkring för patent på nationell nivå som kan stärka de små företagens möjligheter att hävda sin rätt på det immaterialrättsliga området.

När det gäller varumärkesområdet pågår inom Justitiedepartementet ett arbete med en helt ny varumärkeslag. Avsikten är att lägga fram en proposition som innebär bland annat ett förenklat förfarande vid såväl registrering av varumärken som upphävande av tidigare registreringar under riksmötet 2005/06.

Arbete pågår också inom Justitiedepartementet med att se över domstolsorganisationen för samtliga immaterialrättsliga tviste- och brottmål för att ytterligare effektivisera och förbättra hanteringen av dessa måltyper. Regeringen kommer också att mer generellt låta utreda förutsättningarna för och utformningen av ett alternativt tingsrättsförfarande. Det finns nämligen ett behov av ett fristående förenklat alternativ till det traditionella förfarandet, ett alternativt förfarande som snabbt leder till ett verkställbart icke överklagbart avgörande. Detta gäller inte minst i tvister där små och medelstora företag med begränsade ekonomiska resurser är inblandade.

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att ett omfattande arbete pågår för att stärka skyddet av uppfinningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.