Till innehåll på sidan

skövling av arkeologiska fynd på Tempelplatsen i Jerusalem

Skriftlig fråga 2001/02:485 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-04
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 januari

Fråga 2001/02:485

av Tuve Skånberg (kd) till utrikesminister Anna Lindh om skövling av arkeologiska fynd på Tempelplatsen i Jerusalem

När talibanregimen sprängde Buddhastatyerna i Bamiyan den 2 mars förra året reagerade hela världssamfundet med avsky och avståndstagande. Nu slår arkeologer larm om att wakf, den muslimska religiösa myndigheten som har makten över Tempelberget i Jerusalem (platsen för judarnas tempel, har-habajit, och muslimernas al-Aqsamoskén, haram-al-sharif) systematiskt utplånar alla arkeologiska spår av judisk närvaro på platsen. Stenblock från det andra templets tid och från det s.k. Salomos stallar krossas eller återanvänds som byggnadsmaterial i östra Jerusalem. Tusentals ton stenblock har förts bort, somliga, enligt uppgift, med inskriptioner på hebreiska och grekiska från både första och andra templets tid.

Enligt Osloavtalet måste religiösa platser hållas tillgängliga för såväl kristna som judar och muslimer, och arkeologiska lämningar får inte fördärvas. Tempelplatsen vördas av judar, kristna och muslimer. Det är av största vikt att detta kulturella, historiska och religiösa världsarv inte skövlas.

Avser utrikesministern agera internationellt för att påtala vikten av att inte tempelplatsen i Jerusalem skövlas?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:485 besvarad av

den 16 januari

Svar på fråga 2001/02:485 om arkeologiska fynd på Tempelplatsen i Jerusalem

Utrikesminister Anna Lindh

Tuve Skånberg har frågat mig om jag avser agera internationellt för att påtala vikten av att inte Tempelplatsen i Jerusalem skövlas.

Det är svårt att få en entydig bekräftelse på huruvida skadegörelse på arkeologiska fynd skett på Tempelberget. Visserligen finns en israelisk organisation, The Committee for the Prevention of Desecration of the Temple Mount, som hävdar att den islamska religiösa stiftelsen Waqf, som i praktiken utövar kontroll över Tempelplatsen, skadat arkeologiska fynd. Dessa uppgifter har på sina håll vunnit tilltro. Trovärdiga experter, med vilka ambassaden i Tel Aviv varit i kontakt, hävdar emellertid att vad som pågått varit vanliga underhållsarbeten och att inga arkeologiska fynd skadats. Uppgifterna är med andra ord motstridiga.

För närvarande finns dessutom uppgifter i israeliska media om att den nämnda stiftelsen Waqf och israeliska myndigheter kommit överens om proceduren för framtida reparationer av södra grunden av Tempelberget. Överenskommelsen innebär att Waqf liksom hittills utför själva arbetet i samråd med den israeliska arkeologiska myndigheten. För närvarande finns därför ingen anledning för mig att agera i denna fråga.

Jag vill samtidigt framhålla att skyddet av och respekten för de heliga platserna är en faktor av väsentlig betydelse för en fredlig lösning av den israelisk-palestinska konflikten. I detta syfte har Sverige tillsammans med ett antal likasinnade länder engagerat sig i ansträngningarna att finna en för alla parter godtagbar ordning. Vi kommer att fortsätta att aktivt verka i denna fråga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.