Till innehåll på sidan

skolverkets uppföljning av statsbidraget för personalförstärkningar

Skriftlig fråga 2002/03:405 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-16
Anmäld
2003-01-21
Besvarad
2003-01-22
Svar anmält
2003-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga 2002/03:405

av Maria Larsson (kd) till statsrådet Lena Hallengren om Skolverkets uppföljning av statsbidraget för personalförstärkningar

Sedan läsåret 2001/02 fördelar Skolverket efter kommunernas ansökningar medel för personalförstärkningar inom fritidshem, förskoleklass, grundskola, särskola och gymnasieskola.

Det invecklade och komplicerade system som Skolverket utformat för uppföljning av statsbidraget används nu som grund för tilldelning av statsbidrag. Tilldelningen av statsbidrag riskerar att få karaktär av lotteri då kommuner riskerar att få en felaktig tilldelning av statsbidrag under lång tid.

Några ytterligare konsekvenser är att elever i kommuner med påtagligt stora minskningar i elevunderlag inom en viss skolform men ökningar inom en annan missgynnas, elever i kommuner med stor in- och utflyttning missgynnas, elever i små kommuner som saknar gymnasieskola missgynnas då kommunen betalar högre interkommunala ersättningar utan att få någon egen kostnadstäckning och så vidare. Stelbenta system gör att många elever inte får de avsiktliga resurstillskotten.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lena Hallengren:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förändra Skolverkets regelsystem för utbetalning och uppföljning av statsbidraget för personalförstärkningar?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:405 besvarad av

den 22 januari

Svar på fråga 2002/03:405 om Skolverkets uppföljning av statsbidraget för personalförstärkningar

Utbildningsminister Thomas Östros

Maria Larsson har frågat statsrådet Lena Hallengren om hon avser att vidta några åtgärder för att förändra Skolverkets regelsystem för utbetalning och uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar inte Maria Larssons uppfattning att fördelningen av personalförstärkningspengarna riskerar att få karaktären av ett lotteri eller att det är åtskilliga kommuner som missgynnas av systemet. Det är tvärtom ett relativt enkelt och genomskinligt system där Statens skolverk, som fått regeringens uppdrag att administrera, följa upp och utvärdera statsbidraget, använder sig av offentlig statistik som kommunerna väl känner.

Syftet med det särskilda statsbidraget för personalförstärkningar inom skola och fritidshem är att de ska användas till personalförstärkningar som är strategiska för att ge barn och ungdomar ökade möjligheter att nå målen för utbildningen eller verksamheten. Under perioden 2001@2006 tillförs kommunerna successivt höjda årliga statsbidrag till dess att en nivåhöjning om 5 miljarder kronor är nådd. Sammanlagt omfattar denna satsning 17,5 miljarder kronor och innebär att ca 15 000 nya lärare och andra specialister kan anställas.

Sedan tidigare får bidraget även användas dels för att öka personaltätheten i kommuner med vikande elevunderlag, dels för att motverka en minskning av personaltätheten i de kommuner som har fått bidrag från Kommundelegationen. Vi har nu utökat detta till att även gälla de kommuner som fått bidrag från Bostadsdelegationen. På så vis ges även dessa kommuner möjlighet att ta del av det extra resurstillskottet.

Däremot kan det i ett fåtal fall uppstå vissa problem vid fördelningen av de extra resurserna för små kommuner som saknar egen gymnasieskola. Regeringen följer för närvarande den frågan genom Skolverkets arbete, men avser i övrigt inte i nuläget att vidta några åtgärder för att förändra bestämmelserna för utbetalning och uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.