Skolk i skolan

Skriftlig fråga 2006/07:988 av Öholm, Oskar (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-03
Anmäld
2007-04-04
Besvarad
2007-04-12
Svar anmält
2007-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 april

Fråga

2006/07:988 Skolk i skolan

av Oskar Öholm (m)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

När man i den politiska debatten diskuterar frånvaro i skolan handlar det oftast om skolk eller annan kortvarig frånvaro. Tyvärr finns också en grupp elever som över huvud taget inte deltar i undervisningen eller uteblir under en mycket lång tid. Det finns exempel både på elever som själva håller sig borta från skolan och tyvärr också föräldrar som håller sina barn hemma. Att detta får stora konsekvenser för barnens utveckling och utbildning är uppenbart. Deras förutsättningar försämras kraftigt och deras valmöjligheter i livet begränsas – allt detta trots att det råder skolplikt i Sverige.

Trots skolplikten är det inte självklart hur skolan och samhället ska bemöta dessa elever eller deras föräldrar. Olika skolor har olika förhållningssätt och det verkar också finnas en osäkerhet kring vilka åtgärder som bör och kan vidtas.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med problemen med elever som långvarigt uteblir från undervisningen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:988 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 12 april

Svar på fråga

2006/07:988 Skolk i skolan

Statsrådet Jan Björklund

Oskar Öholm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med problemen med elever som långvarigt uteblir från undervisningen.

Skolplikten är en av hörnstenarna i det svenska skolväsendet. Den motsvaras av en rätt att få utbildning inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom. Utbildningen i grundskolan utgör grunden för elevernas fortsatta utbildning och framtida yrkesval. Det är därför ytterst viktigt att alla elever fullgör sin skolplikt och därigenom kan få sin rätt till utbildning tillgodosedd.

I 3 kap. skollagen (1985:1100) finns bestämmelser om tillsynen över att skolplikten fullgörs. Där framgår att kommunen har ett tydligt ansvar för att skolpliktiga barn, som går i dess skolor eller är bosatta i kommunen men inte går i kommunens skolor, fullgör sin skolplikt. Även vårdnadshavarna har ett ansvar för att deras barn fullgör skolplikten. Om en skolpliktig elev i en skola utanför det offentliga skolväsendet är frånvarande i stor utsträckning utan giltig orsak, ska huvudmannen för skolan anmäla detta till hemkommunen, som ska pröva om barnet ska åläggas skolgång i en offentlig skola. Om en skolpliktig elev i det offentliga skolväsendet inte fullgör sin skolgång och detta beror på att vårdnadshavarna inte gjort vad som ankommer på dem för att det ska ske, så får kommunen vitesförelägga vårdnadshavarna att iaktta sina skyldigheter.

Även om det i dag finns tydliga regler om ansvaret för skolpliktens fullgörande avser jag att i samband med det pågående arbetet med ett förslag till en ny skollag se över om det finns möjlighet att ge kommunen skarpare verktyg för att se till så att alla elever fullgör sin skolplikt.

Intressenter

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.