skolbibliotek

Skriftlig fråga 2004/05:1564 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-02
Anmäld
2005-05-09
Besvarad
2005-05-11
Svar anmält
2005-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 maj

Fråga 2004/05:1564

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan om skolbibliotek

I 5 § bibliotekslagen står det att det i grund- och gymnasieskolan ska finnas lämpligt fördelade skolbibliotek på alla skolor för att stimulera skolelevernas intresse för läsning.

Men det ser inte riktigt ut så i verkligheten. Var tredje kommunal skola saknar skolbibliotek eller har ett bibliotek som är helt obemannat. På de skolor där biblioteket trots allt finns kvar är detta ofta obemannat, eller också är det väldigt korta öppettider. Nedprioriteringen har framför allt skett sedan skolorna blev kommunaliserade.

Vika åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillse att elever i Sveriges skolor får tillgång till bra skolbibliotek?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1564 besvarad av

den 11 maj

Svar på fråga 2004/05:1564 om skolbibliotek

Statsrådet Ibrahim Baylan

Christer Nylander har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att elever får tillgång till bra skolbibliotek.

Skolbibliotekets pedagogiska roll i skolan blir alltmer betydelsefull. Den pedagogiska miljön från förskolan och framåt är avgörande för elevernas språkutveckling. Det finns också ett ökande behov att kunna orientera sig i informationsflödet, att kunna granska och värdera information och att arbeta problemlösande.

Kulturrådets statistik från 2003 visar att jämfört med 1999 har biblioteksservicen på grundskolorna avsevärt förbättrats. I genomsnitt finns personalresurser för skolbiblioteket motsvarande en halv tjänst för en bibliotekarie eller läspedagog i hälften av grundskolorna. Mycket av arbetet inom skolbiblioteket sker även av lärarna, som använder biblioteket som pedagogisk resurs. Några skolor har också sitt skolbibliotek integrerat med ett folkbibliotek och har därmed god tillgång både till böcker och till personal. Över hälften av de fristående skolorna saknar bibliotek eller bibliotekspersonal, medan en fjärdedel av de kommunala skolorna saknar motsvarande service.

Inom gymnasieskolan är situationen bättre. De flesta gymnasieelever har tillgång till ett bemannat skolbibliotek. När det gäller gymnasieskolornas biblioteksservice har en liten försämring skett mellan 1999 och 2003, 90 % av gymnasieeleverna hade tillgång till ett bemannat skolbibliotek mot tidigare 93 %. Av de kommunala gymnasieskolorna saknade 12 % år 2003 bibliotek eller tillgång bibliotekspersonal medan motsvarande siffra för de fristående gymnasieskolorna är 51 %.

Myndigheten för skolutveckling har i oktober 2003 redovisat ett fyraårigt regeringsuppdrag kallat Språkrum. Uppdraget innebar att stödja och stimulera språkutvecklingen med inriktning på att förbättra läs- och skrivmiljöerna i skolan, att stärka och utveckla skolbibliotekens pedagogiska roll samt att skapa gemensamma mötesplatser för folk- och skolbibliotekarier och pedagoger för att allsidigt stimulera förskolors och skolors pedagogiska arbete med språkutveckling, läsning och litteratur. Myndigheten har inriktat sitt arbete mot information och kommunikation för att sprida erfarenheter och inspirera till lokalt utvecklingsarbete, kompetensutveckling och forskning. Språkrum har stöttat strategiska områden där skolbibliotekarier och lärare kan samarbete som till exempel ett nätverk med rektorer och bibliotekarier, gemensam kompetensutveckling för lärare och bibliotekarier kring gymnasieskolans projektarbete. Genom ett annat arbete inom Språkrum har flera högskolor anordnat gemensam kompetensutveckling för förskolepersonal och barnbibliotekarier för att skapa ett utvecklingsarbete på den enskilda förskolan.

Språkrum har i forskningsprojektet Lärande via skolbibliotek (LÄSK) visat på behovet att öka medvetenheten kring skolbiblioteket som kollektivt läromedel och att skolan utvecklar pedagogiska strukturer som inte bara är inriktade på elevernas forskning utan även stöder innehållet i elevernas kunskapsbildning. LÄSK har visat att om ett undersökande arbetssätt ska leda till en bättre måluppfyllelse för eleverna måste informationssökning bearbetas till kunskap och att detta kräver stöd och handledning av lärare och bibliotekarier.

Min uppfattning är att personalen i skolbiblioteken har en betydelsefull roll när det gäller att stimulera till läsning. Satsningen på personalförstärkning i skola och fritidshem fortsätter som ett särskilt statsbidrag till och med läsåret 2005/06. Det är möjligt för kommunerna att utnyttja statens stöd till personalförstärkning i skola och fritidshem för detta ändamål.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.