Skolans värdegrund och Che Guevara

Skriftlig fråga 2005/06:288 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-02
Anmäld
2005-11-07
Besvarad
2005-11-09
Svar anmält
2005-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga 2005/06:288 av Henrik von Sydow (m) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Skolans värdegrund och Che Guevara

Varje generation måste vinnas för demokratin, skrev en gång DN:s dåvarande chefredaktör Herbert Tingsten. Det är en uppmaning som förpliktigar. I vårt land ska alla skolor i praktisk handling leva utifrån detta. Vår skollag slår fast att verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Vid Götrich skola i Varberg diskuterar skolledning, lärare och elever en situation där anställd personal vid skolan burit Che Guevaras porträtt på tröjan. Jag behöver knappast påpeka för skolministern att Che Guevara var en revolutionär antidemokrat som trodde på våldet som metod för att uppnå politiska ideal. Che Guevaras förakt för demokrati och mänskliga rättigheter står i direkt strid mot den svenska skolans värdegrund. Det ursäktar inte att Che Guevaras porträtt står som ikon för rebellromantik och gerillamode. Våra skolor kan inte acceptera att lärare och personal skapar oklarhet om skolans demokratiska värdegrund.

Därför måste det finnas möjlighet för den lokala skolledningen att agera för att stoppa lärare och personal från att föra sig med symboler som riskerar att urholka skolans demokratiska värdegrund.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka skolledares möjlighet att stoppa lärare och personal som för sig med symboler som sätter skolans värdegrund i fara?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:288 besvarad av

den 9 november

Svar på fråga 2005/06:288 om skolans värdegrund och Che Guevara

Statsrådet Ibrahim Baylan

Henrik von Sydow har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka skolledares möjlighet att stoppa lärare och personal som för sig med symboler som sätter skolans värdegrund i fara.

I skollagen (1985:1100) slås det fast att verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. I läroplanerna utvecklas värdegrunden och här betonas att alla föräldrar med samma förtroende ska kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.

Vidare framgår det av läroplanerna att alla som verkar i skolan ska hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i läroplanerna och klart ta avstånd från det som strider mot dem.

Det är rektorn i egenskap av chef för skolans personal som har i uppdrag att se till att de bestämmelser som finns i skolförfattningarna följs. Rektorn har sålunda redan i dag en möjlighet att ta upp en diskussion lokalt för att främja värdegrunden hos skolans personal.

Frågan var gränsen går mellan ett övertramp mot skolans värdegrund och en enskilds rätt att framföra sina politiska åsikter är i vissa fall oklar och kan ge upphov till tolkningssvårigheter. Jag vill i detta sammanhang lyfta fram Politik i skolan som är ett stödmaterial som Myndigheten för skolutveckling har tagit fram på uppdrag av regeringen (U2003/1774/G). I detta material ges stöd och vägledning till skolhuvudmän kring denna typ av frågor.

Även de lärarfackliga organisationerna arbetar aktivt med etikfrågor. Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund har tillsammans tagit fram ett material kring lärares yrkesetik som kan ligga till grund för lokala diskussioner om var gränserna går för en lärares ansvar och skyldigheter.

Det är sålunda min uppfattning att det redan i dag finns möjligheter för skolledare att vidta åtgärder mot lärare som agerar i strid mot gällande värdegrund. Jag avser därför inte att vidta några ytterligare åtgärder i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.